Eleonóra

Caesar - A Bibrax-legenda

2011.11.04. 08:51

Programkereső

Az unalmas üvegtárolós megoldásoktól elszakadva ismerhetjük meg Caesar életének legfontosabb mozzanatait, az általánosságoktól a részletek felé haladva - és mindenki egy kicsit még régész is lehet.

Julius Caesar (i.e. 100-44.) a világtörténelem egyik legnagyobb és legizgalmasabb alakja.  A korszak, amiben élt, a nagy átmenet időszaka volt a régi köztársaság és az új egyeduralom között - ő maga volt a változások legfőbb elindítója. Ezek a változások vezettek végül erőszakos halálához. A kiállítás bemutatja Caesar életútját, gyermekkorát, hódításait és magánéletét - a látogató megismerheti az államférfit, a zseniális hadvezért, a briliáns történetírót és a nagy nőcsábászt. Be lehet pillantani egy ásatásra is vagy végigkísérni a nagy hódító és politikus útját a teljhatalom felé. Kutatóárok, mérőszalagok, ásók, lapátok, leletek, kerámiatöredékek, csontvázak jelenítik meg egy valódi ásatás élményét.

Caesar alakját legendák és rosszindulatú pletykák övezték, mai napig regények, drámák, filmek, képregények szereplője. Mondásai szállóigék lettek. Már életében isteni származásúnak hirdette magát, halála után századokig kultikus tisztelet vette körül, és minden császár az ő nevét viselte az elmúlt 2000 évben. De ki volt ő valójában? Miért tartjuk a világtörténelem egyik legnagyobb alakjának? Kik voltak jelentősebb kortársai? Milyen legendák lengték körül ezt a kort?

Julius Caesar - VAM Design
Julius Caesar - VAM Design

Minden látogató kap egy ásatási naplót, aminek a segítségével leellenőrizheti a kiállítás során megszerzett tudását. Külön munkanapló készült a kisiskolás korosztálynak, a felső tagozatos diákoknak, a középiskolásoknak és a felnőtteknek.

A kiállítás szervezői nagy hangsúlyt fektettek a fényekre, illetve ennek hiányára és a zenei aláfestésre - csak hogy teljes legyen a hatás. "A tárlat arra vállalkozik, hogy bölcsőtől a koporsóig végigkísérje ennek a mitikus férfinak a sorsát" - mondta el a kiállítás kurátora, Ferencsák Dávid. Bár Caesar áll a középpontban, hozzá számos ismert történelmi figura kapcsolódik, például Kleopátra, a szerető, Brutus, az összeesküvő, Ciceró, a szónok és Vercingetorix, a gall hadvezér.

Caesar - A bibrax-legenda
VAM Design Center - 2011. október 18. - 2012. január 15.
Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 09:00-19:00
Kurátor: Ferencsák Dávid