Alfréd

Emlékkiállítás II. János Pál pápáról

2011.11.06. 08:50

Programkereső

A tárlat november 7-én nyílik az esztergomi Szent Adalbert Központban.

Novemberben az utazó pápa tematikát folytatva a Szentatya mint Kelet-Európa nagykövete kerül bemutatásra Piotr Jantos és Szirányi Imre válogatott fényképein keresztül. A krakkói fotóművész, Piotr Jantos saját maga állította össze a portréfotó-sorozatot, ezt kiegészítik magyar fotográfus kollégájának képei, amelyeket az egyházfő hazai látogatásai alkalmával készített. A kiállításon szemelvényeket és életképeket lehet megnézni a szentatya életútjáról, munkásságáról és szerepéről a kelet-közép-európai kommunista diktatúrák összeomlásában. A fotósorozat időrendet követ, Karol Wojtyła plébánosi, majd püspöki, érseki, bíborosi éveiről, illetőleg a pápasága idejéről készített felvételek láthatók.

A boldoggá avatott pápát karizmatikus egyházi vezetőként idézi meg a fotósorozat, de a hangsúlyt elsősorban emberi arcára helyezi. A fotók dokumentálják, hogyan teremtett összhangot a vallások és a nagyhatalmak közötti párbeszédben, spirituális erejével újra vonzóvá téve az evangéliumot. Az egyik képen Karol Wojtyła, a fiatalember kajakban evez, fején kendővel a napszúrás ellen; egy másikon az erdőben, viaszos vászonnal letakart asztalnál ül és a táborozókkal eszik. Ebből az egyszerű, közvetlen, néha kalandos lelkületből pápasága idején is sokat megőrzött, zavarba hozva ezzel a rangokhoz és külsőségekhez ragaszkodókat.

Szent Adalbert Központ, Esztergom
Szent Adalbert Központ, Esztergom

A tárlat megnyitója november 7-én, hétfőn 17:30-kor lesz a Szent Adalbert Központban, ahol Illés Pál Attila történész, polonista mellett Zsille Gábor költő, műfordító, az Új Ember hetilap szerkesztője emlékezik meg a Szentatya nagyságáról, történelmi jelentőségéről és az ifjúságra gyakorolt, a katolikus egyház megújulását is nagyban elősegítő hatásáról.

A Szentatyára emlékezve elsőként a Totus Tuus - Egészen a Tiéd II. János Pál pápa emlékvonatot fogadta Esztergom és a prímási negyed 2011 szeptemberében. A lengyel vallási és vasúti különlegesség, egyfajta guruló katolikus emlékhely a boldoggá avatott II. János Pál pápának állít emléket.

Emlékkiállítás II. János Pál pápáról
Szent Adalbert Központban, Esztergom - 2011. november 7. - 2012. február 28.