Bernadett

Budapest Szubjektív Atlasza

2011.11.09. 14:27

Programkereső

November 6-án nyílt meg az Európa Pont új kiállítása, a KIBU-s Budapest Szubjektív Atlasza projektből. A kérdés maradt: meg lehet-e rajzolni Magyarország portréját egyetlen, közösen fogott ceruzával?

A Kitchen Budapest médialabor és a HVG Könyvek Kiadó 2011 augusztusában jelentette meg Magyarország szubjektív atlaszát Annelys de Vet holland tervezőgrafikus és Bujdosó Attila kurátor szerkesztésében. A bemutató óta érkezett számos pozitív visszajelzés inspirálta ezt a kiállítást, amely a könyvben szereplő munkákból válogat.

Budapest Szubjektív Atlasza (Európa Pont, Kitchen Budapest)
Budapest Szubjektív Atlasza (Európa Pont, Kitchen Budapest)

A Kitchen Budapest médialabor és Annelys de Vet holland tervező ötven fiatal alkotót hívott össze, hogy hazájukról képet alkossanak. Folklorisztikus klisék helyett az alkotók lefegyverző, személyes, részvételre épülő történeteket mesélnek el, amelyek így, összefűzve a mai magyar lélekre világítanak rá: a 20. század legjellegzetesebb népi épületeitől kezdve vízparti vityillókon át buherált kerítésekig, a legjobb és legrosszabb dolgoktól ártatlan gyerekversekig és nemzeti méreteket öltő korrupcióig, fröccstől és ropitól a zöldségeskertekig és kiárusított termékekig. Ezek a szokatlan történetek együtt fejezik ki mindazt, hogy a kulturális identitás folyamatos mozgásban van, azt mindig szempontok sokasága befolyásolja és ezért definíciószerűen multikulturális.

Ahogyan Parti Nagy Lajos a bevezetőjében írja: "Aki fellapozza ezt a különös és kézenfekvő könyvet, az különös és kézenfekvő dolgokat tudhat meg Magyarországról."

Partnerek: Kitchen Budapest, HVG Könyvek, Annelys de Vet
Támogató: Mondriaan Foundation, Holland Királyság Nagykövetsége

Magyarország, szubjektíven
Európa Pont - 2011. november 6. - 2011. november 30.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10:00-18:00