Vince, Artúr

A körte, a vágy és a kétely

2011.11.11. 12:24

Programkereső

Hosszú, magányos utazások a kietlen amerikai tájakon, indulattól fűtött pofonok és a bús csoportokba verődött körték. Vajon mi bennük a közös? Palkó Tibor, Szotyory László és Agnes von Uray kiállítása.

''Minden gyerek rajzol..., én pedig nem hagytam abba. Most is azért rajzolok és festek, mint gyerekkoromban, hogy erősebben átélhessem, amit elképzelek'' - Szotyory László.

Agnes von Uray, Palkó Tibor és Szotyory László a Godot Galériában megrendezésre kerülő csoportos kiállításnak egyik legfőbb apropója három kereskedelmi galéria közös munkája. Az Inda, a Godot és a Várfok Galéria ezzel az eseménnyel egy követendő példát mutat a magyarországi képzőművészeti szcéna számára. A gyönyörködtetés a festőművészet által - ez a közös cél, ami mindezt lehetővé teszi. Az összefogás remélhetőleg nem egyszeri, rendhagyó kiállításként vonul be a képzőművészeti életbe. A cél az, hogy más galériák is kedvükre válogassanak szerződött művészeik közül, így létrehozva egy valóban lendületes vérkeringést.

Agnes von Uray: Pofon
Agnes von Uray: Pofon

''Nőiségemet, kérdéseimet, kételyeimet járom körbe. Próbálom megfogalmazni azt, ami a lelkiismeretem mélyén formálódik'' - Agnes von Uray.

A kiállítás tematikai szempontja a 21. század kortárs zűrzavarában megmutatni, hogy még ma is létezik, sőt virágzik a klasszikus értelemben vett figurális festőművészet. Az erős ecsetkezelések, bátran alkalmazott színek, határozott vonalvezetések. Mindezek alakokba és szubjektumokba konkretizálódnak.

''Utálom, ha felidegesít, hogy nincs hígítóm, de megszeretem ezt az állapotot, szeretek ideges lenni, ez az, amikor történik valami'' - Palkó Tibor.

A művészek vágyai és kételyei, az emberi kapcsolatok pillérei a tárlat összes művének meghatározói. Minden táj, minden jelenet egy-egy megélt emlékfoszlányt vált valóssá. Határ a végtelen fantázia mint filmjelenetek, amerikai sorozatok képkockái. A műveket egyszerre jellemzi a pátosz és az erotikus hangulat.

A körte, a vágy és a kétely
Inda Galéria, Godot Galéria, Várfok Galéria - 2011. november 3. - 2011. november 26.
Kurátor: Veszprémi Sára
Külön köszönet a cARTc Egyesületnek