Eleonóra

Csák Ferenc távozik az MNG éléről

2011.11.11. 10:27

Programkereső

A november 7-én kiadott sajtóközlemény azt a hatályos kormányhatározatot támadja, amely 2012 március elsejével a Magyar Nemzeti Galéria megszűnését és a Szépművészeti Múzeumba való olvadását tartalmazza. A teljes közleményt itt olvashatják.

Annak ellenére, hogy a tavalyi évhez képest idén 80%-kal növekedett a Magyar Nemzeti Galéria látogatószáma, az elmúlt hetek történése alapján a Galéria helyzete alapjaiban rendült meg. Ilyen feltételek mellett egy felelősségteljes szakmai irányítás - mint ahogy ezt eddigi két év munkája során tette - a továbbiakban Csák Ferenc főigazgató részéről nem lehetséges, ezért a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói megbízatásáról 2011. december 31-ei hatállyal lemond.

Hatályos kormányhatározat szerint 2012. március elsejével a Magyar Nemzeti Galéria mint önálló intézmény megszűnik és beolvad a Szépművészeti Múzeumba. Erről a lépésről a Magyar Köztársaság Kormánya maga döntött, két lépésben, indoklás nélkül, egy kormányhatározat formájában. Első lépésként egy kormánybiztos került kinevezésre, megbízva őt egy majdani, új múzeumi épület koncepciójának megalkotásával, különös tekintettel a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek összevonására. Húsz nappal később, második lépésként a Kormány elrendelte a Magyar Nemzeti Galéria mint önálló intézmény beolvadással történő megszüntetését. E hallatlan lépéssorozat előkészítéséről sem a Magyar Nemzeti Galériának, sem a művészettörténész szakmának nem volt tudomása. Koncepció, stratégia vagy hatástanulmányok nem előzték meg ezt a döntést. Példa nélküli egy nemzeti gyűjtemény önállóságának megszüntetése néhány hónap leforgása alatt.

Rippl-Rónai József - Művek régi gyűjtők kezéből (MNG)
Rippl-Rónai József - Művek régi gyűjtők kezéből (MNG)

Természetesen a döntések után, amelyeket semmilyen szakmai egyeztetés nem előzött meg, a szakmai szervezetek tiltakozásukat fejezték ki. Az AICA nemzetközi szervezetének magyar tagozata írásos állásfoglalást adott ki, melyben határozottan elutasított egy szakmai konszenzus nélküli és koncepció hiányában történő megszüntetést. A Magyar Nemzeti Galéria vezetése és Csák Ferenc főigazgató több közleményben elutasította a múzeumi közgyűjteményi rendszerbe ilyen hirtelenséggel és szakmaiatlanul történő beavatkozást.

Mindezek kiszámíthatatlanná és szinte lehetetlené tesznek egy jövőbeni szakmai munkát, miközben a Magyar Nemzeti Galériában jelenleg is 3200 négyzetméteren folynak felújítási munkálatok az állandó és időszaki kiállítási tereiben, és az év végére megújulnak a főbejárat fogadóterei is. A Galéria részére előírt szakmai teendőkön kívül négy kiemelkedő országos jelentőségű kiállítás megrendezésén dolgoznak, megvalósítva ezzel a 2012/13-as évi kiállítási stratégiájukat (Ferenczy Károly életmű kiállítás, Magyarország - Államiságunk története a művészetben, Sport és Művészet, Derkovits Gyula életmű kiállítás).

A tavalyi évhez képest idén 80%-kal növekedett a Magyar Nemzeti Galéria látogatószáma. Ezzel a több mint háromszázezer látogatóval előreláthatólag 2011-ben az intézmény Magyarország második leglátogatottabb múzeuma. Mindez úgy, hogy évközben 15%-os költségvetési-támogatás elvonás történt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről. Az idén rendezett kiállítások költségének 80%-át saját bevételből, valamint szponzorációból teremtette meg a Galéria.