Antal, Antónia

Izlandi kráteres kép nyert

2011.11.18. 08:01

Programkereső

A díjakat a pályázat anyagából rendezett kiállítás megnyitóján adták át november 8-án a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A rengeteg jelentkező közül az Év Természetfotósa 2011-ben Haarberg Orsolya lett, aki stílszerűen Az Év Természetfotóját is elkészítette az izlandi Hverfell kráterről. Az, hogy a jelentkezők száma évről évre rekordokat döntöget, nem újdonság, idén viszont kifejezetten csúcsteljesítményről lehet beszélni: 13 kategóriában 234-en összesen 5309 fotóval neveztek a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége által kiírt pályázatra.

Az Év Ifjú Természetfotósa az 1994-ben született Vadász Anna - ő egyben az ifjúsági kategória győztese is, a legjobb búvárfotós elismerés pedig Selmeczi Dánielnek járt, aki egy ponttal előzte meg Somodi Ferencet a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek, összesen majdnem kétmillió forint értékben. Idén először werkfotók is szerepeltek a pályázatban - igaz, ebben az új műfajban nem osztanak díjat, de a legjobbakat a kiállításon és az Alexandra Kiadó az anyagból válogatott kötetében is meg lehet nézni.

Haarberg Orsolya Baján született 1977-ben. Gemenc közelében nőtt fel - az ott szerzett élményei egy életre meghatározták érdeklődésének fő irányát. Kezdetben természetjáróként, majd kutatóként, végül természetfotósként járta a gemenci erdőt. Tájépítész szakon szerzett diplomát 2002-ben, de már az egyetemi tanulmányok mellett részt vállalt a WWF hazai hód-visszatelepítési programjában, ami az évek múlásával egyre fontosabb szerepet töltött be az életében. A tájépítész-mérnöki oklevél átvétele után megpályázott egy doktori ösztöndíjat a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási Intézetében, ahol a hódok táplálkozási viselkedését kezdte kutatni. A hódos munkák kapcsán egyre több lehetősége nyílt másik hobbija, a természetfotózás gyakorlására is. Húszévesen kezdett el fényképezni, szinte kizárólag a természetet. 2004-ben, egy nyolc hónapos norvégiai kutatóút során megismerte párját, Erlend Haarberget, akivel azóta együtt hódolnak közös szenvedélyüknek, a természetfotózásnak. 2008-ban jelent meg első közös albumuk Lappföld - Európa Alaszkája címmel az Alexandra Kiadó gondozásában. Három évre rá, ez év őszén a Geographia Kiadó jelenteti meg a szerzőpáros Izlandról szóló albumát.

Vadász Anna 1994 júliusában született Szegeden. Kisgyermekkorától sokat kirándult a szüleivel, így hamar felkeltette érdeklődését a természet, az élővilág. Számára magától értetődő volt, hogy az általános iskola elvégzése után a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium biológia tagozatán folytassa tanulmányait. Az sem okozott különösebb meglepetést az őt ismerők számára, hogy megkedvelte a természetfotózást. Négy évvel ezelőtt kezdett el fotózni, elsősorban édesapja jóvoltából, aki maga is szenvedélyes természetfotós. Első felvételeit a családi kis géppel készítette a virágoskertben, majd egyre távolabbra merészkedve a közeli rétekre, erdőkbe, egészen a szegedi Fehér-tóig jutott el. Ma is szívesen fotóz virágokat, de kedvencei a madarak. "Ha egy jó téma kerül az objektívem elé, úgy izgulok, akár a felelés előtt, hogy vajon sikerül-e elkapni a pillanatot. Fantasztikus érzés télen a hóban hasalni vagy tavasszal a lessátorból figyelni az állatok mozgását és a természet ébredését. Szeretném, ha felvételeim másokat is természeti értékeink jobb megismerésére, megóvására serkentenének".

A zsűri tagjai: Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke; Dombovári Tibor fotóművész, Az Év Természetfotósa 2002; Kármán Balázs fotóművész, Az Év Természetfotósa 1993, 1994, 1996, 2000; Lóránt Attila fotográfus, író; Bánkuti András fotóművész, fotóriporter, a HVG rovatvezetője, Pulitzer-emlékdíjas; Dr. Kalotás Zsolt fotóművész, Az Év Természetfotósa 2001; Máté Bence természetfotós, Az Év Természetfotósa és Az Év Ifjú Természetfotósa díj többszörös nyertese, Veolia Wildlife Photographer of the Year 2010 fődíjasa.

A legjobb 107 fotót tartalmazó videót itt nézheti meg (zene: Lemon jelly, szerkesztette: Radisics Milán).

GDF SUEZ - Az Év Természetfotósa 2011
Magyar Természettudományi Múzeum - 2011. november 9. - 2012. január 30.
Nyitva tartás: szerdától hétfőig 10:00-17:00

Az év természetfotói (album) - Magyarország 2011.
Alexandra Kiadó, 2011.