Mátyás

A világ legdrágább fotója és Lennon milliós felirata

2011.11.21. 08:01

Programkereső

A New York-i Christie's-nél november 8-án a világ eddigi legtöbbet érő fényképét ütötték le - 4,3 millió dollárt, majdnem egymilliárd forintot fizettek érte. Az aukciósház londoni székhelyén is röpködtek a milliók: november 15-én John Lennon egy egyszerű plakátja csaknem százezer fontért, vagyis 33 millió forintért kelt el.

A legdrágább fotó a német Andreas Gursky Rhein II című alkotása lett. A kép leginkább vízszintes vonalakkal szabdalt kékekből és zöldekből áll: utat, füvet, vizet és eget ábrázol - első ránézésre egy jobb szemű hobbifotós is elkészíthette volna, na de például a readymade megjelenése óta tudjuk, hogy mindez nem ilyen egyszerű. A valaha elkelt legdrágább fotók listáján szerepel még egy Gursky-kép, a 99 cent II Diptychon, amit 2007 februárjában adtak el a londoni Sotheby's árverésén. Az eddigi rekorder Cindy Sherman Untitled #96 című munkája volt, amit szintén nem csekély, 3,89 millió dollárért vittek el májusban. A listán az olyan nagy nevek, mint Richard Avedon vagy Ansel Adams, csak a 12. (Dovima with elephants, 1,15 millió dollár) és a 16. (Moonrise, Hernandez, New Mexico, 609 ezer dollár) helyet csípték el. Gursky német művész, leginkább a hatalmas építészeti témájú munkáiról és színes tájképeiről ismert. Olyan gyűjteményekben találhatóak meg fotói, mint például a New Yorki-i MOMA, a londoni Tate Modern, a párizsi Pompidou vagy a zürichi Kunsthaus.

Andreas Gursky - Rhein II
Andreas Gursky - Rhein II

Ugyan a Beatles 1970-ben felbomlott, a második ágyas béketüntetése idején készült transzparens közel százezer fontot ért egy névtelenségbe burkolózó telefonálónak. A képre Lennon az aláírása mellé csak annyit rajzolt, Bed Peace. Az egyhetes meg nem mozdulás 1969-ben a vietnámi háború ellen szólt, Lennon egy kanadai szállodában (egészen pontosan a montreali Queen Elizabeth-ben) tüntett ágyban feleségével, Yoko Onóval. Beatles-relikviák eladásánál nem meglepőek a hihetetlenül magas összegek: idén júliusban például 360 ezer dollárért (68 millió forintért) kerültek új gazdájukhoz azok a képek, amiket az együttes első amerikai koncertjén, 1964-ben készített az akkor 18 éves Mike Mitchell.