Zsuzsanna

Terjesztését megtiltom

2011.11.23. 14:26

Programkereső

Zárolt raktárba került dokumentumok története az OSZK-ban: indexek, a Remóta-osztály gyűjteménye, emigrációban kiadott lapok, szamizdat irodalom.

Minden társadalomban vannak olyan gondolkodók, ideológusok, akiknek véleményét, eszméit a fennálló társadalmi rend vezetői nem tolerálják. A történelem során sokszor előfordult, hogy e szerzők műveit cenzúrázták, lefoglalták vagy terjesztésüket megtiltották. A könyvtárak ezeket a dokumentumokat elkülönítve tárolják, szigorúan őrzik, kutatásukat engedélyhez kötik.

A vitrinekben látható főbb témák között vannak például az indexek: "Az indexlistákat külön kiadványként és a Magyar Közlönyben is kiadták, a lakosság figyelmét pedig a napi sajtóban hívták fel <hazafias> kötelességükre". Az OSZK Remóta-osztály gyűjteményét is meg lehet nézni, ami 1945 előtt tárolta az 1919-1945 között betiltott könyveket, folyóiratokat, hírlapokat, kommunista írásokat, a fehér terror eseményeiről szóló beszámolókat. Az emigrációban kiadott lapok között irodalmi és politikai folyóiratok is voltak és számtalan olyan időszaki kiadvány is, amely magyarországi eseményekkel és a helyi magyar kolóniák életével foglalkozott - ilyen például a Kanadai Magyarok Vasárnapja. A kiállítás a szamizdat irodalmat is bemutatja: az első időszakot a tudományos és szabadgondolkodó kiadványok jellemezték, később az illegális művek a politikai tiltakozás eszközévé, az államszocializmus írásos kritikájává váltak. Láthatók még betiltott erotikus versek és prózai művek, a fasiszta, szovjetellenes irodalom dokumentumai és 1956-tal kapcsolatos tiltott olvasmányok.

Terjesztését megtiltom
Országos Széchényi Könyvtár, VII. emeleti katalógustér
2011. november 5. - 2012. január 28.
Nyitva tartás: keddtől szombatig 10:00-18:00