Antal, Antónia

Asteroid az Indában

2011.11.24. 08:03

Programkereső

Martin Henrik aszteroidák ihlette tárlata november 23-án nyílt meg az Inda Galériában. A válasz úgyis 42.

Aszteroidák, meteoritok, halálbolygók, virtuális űrnövények térben és két dimenzióban, történet nélkül, puszta létükkel demonstrálva a világ ismeretlen oldalát. A kiállításon járva a végtelen világmindenség felé fordult arccal meditáló szemlélődők vagyunk - vagy inkább realisták, mint maga a művész, akit erősen foglalkoztat a világűr és benne az ember helyzete. Nem dől romba New York, mint az Armageddonban, a becsapódás csak a vásznon - egy, a Földtől messzi bolygón - játszódik le. Különös egybeesés, hogy a napokban az amerikai filmekből köztudott katasztrófahozó hírnévvel ellentétben csendesen elhaladt mellettünk kétharmadnyi hold távolságban egy négyszáz méter átmérőjű aszteroida - egy a kisbolygók közül, amelyek olykor összefutnak velünk a pályán.

Martin Henrik: Asteroida (Inda Galéria)
Martin Henrik: Asteroida (Inda Galéria)

Nemrégiben, 2011 júniusában figyelték meg először infravörös űrtávcsővel azt a nappal látható trójai aszteroidát is, ami Földünk állandó kísérőjeként szüntelenül együtt mozog velünk és kiváló hely lenne egy állandó űrállomásnak. Elképzelhető, ahogyan Martin Henrik Űrbuddhája - földi üzenettel és hasadóanyaggal felszerelve - erre az objektumra kerülhet majd, hogy innen kezdje meg később aszteroida tevékenységét. Talán még egy obszervatórium is belekerül majd. De lehet, hogy addig, míg elkészül a tervezett űrbe kilövendő szobor, Martin Henrik az idők szavára hallgatva egy bányászrobotot készít majd el, amivel a kitűnő kőzeteket tartalmazó minibolygóról kifogyó nyersanyagainkat pótolhatjuk.

Martin Henrik: Spacebuddha, 2007
Martin Henrik: Spacebuddha, 2007

Visszatérve a Föld nevű bolygóra, Martin Henrik második egyéni kiállításán több évre visszamenően kifejezetten az aszteroidák ihlette műveiből válogatott anyagát láthatjuk néhány földönkívüli "arccal" együtt, akikről nem tudni, hogy a Földről kerültek az Űrbe vagy az Űrből a Földre. Festményei, szobrai és installációi egy fiktív űrutazásra hívnak: ez ugyan földi anyagokból faragott, festett, installált objektumokat mutat be, mégis némelyikük megtévesztésig hasonlít például a trójai típusú aszteroidákra. Egyetlen dologban sem lehetünk teljesen biztosak - abban például, hogy honnan származnak az Exonövények-meteorit-elkapók. Ezek a fiktív élőlények lehet, hogy valójában "a naprendszerünkön kívül élnek, valahol az általunk ismert szerves növényi és a szervetlen kristályos létforma határán - hiszen lehetetlen, hogy csak a Földünkön van élet" - ahogyan Henrik meghatározza őket. Azt sem tudjuk, hogy az Űrbuddhák mely üresség felé igyekeznek. "A meditáló személy befelé fordulva az üresség állapotába igyekszik jutni. Az űrhajós a külvilág irányába indul, és a Világűrben hasonló élmény érheti. Űrbuddhaként egyszerre indulhatunk kifelé és befelé."

Martin Henrik: Spacebuddha (virtuális szobor, internetes mű - www.spacebuddha.hu)
Martin Henrik: Spacebuddha (virtuális szobor, internetes mű - www.spacebuddha.hu)

Martin Henrik: Asteroid
Inda Galéria - 2011. november 23. - 2012. január 6.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 14:00-18:00
Kurátor: Muladi Brigitta