Antal, Antónia

Magyar képzőművészek Krakkóban

2011.11.24. 14:34

Programkereső

Tizenöt kortárs magyar alkotó ötven munkáját lehet megnézni Krakkó egyik legrangosabb kiállítótermében, a Bunkier Sztukiban még egészen december 23-ig - a tárlatot a Balázs Béla Stúdió válogatott kísérleti kisfilmjei egészítik ki. 13 éve nem volt ekkora kortárs magyar képzőművészeti kiállítás Lengyelországban.

A lengyelországi Dominik Art Projects-é volt az ötlet, hogy hívják meg a magyar művészeket, a Krakkói Magyar Centrum pedig részt vett a szervezésben, a Nemzeti Kulturális Alap és a Lengyel Kulturális Minisztérium anyagi támogatása mellett. A Bunkier Sztukiban két magyar tárlatot állítottak föl: az egyik a Minimal Movements, ami a '60-as és a '70-es évek magyar avantgárd művészetét mutatja be, a másik pedig a fiatal nemzedék képviselőinek alkotásait vonultatja fel Joy and Disaster címmel.

Minimal Movements, Joy and Disaster kiállítás, Krakkó
Minimal Movements, Joy and Disaster kiállítás, Krakkó

Meg lehet nézni Maurer Dóra V diagonál című, 1975-ben készült munkáját, Gáyor Tibor 4/4 relief-jét és Erdély Miklós Anaxagoras és a Párizsban élő Molnár Vera komputergrafikáját. Emellett levetítik a Balázs Béla Stúdió kísérleti filmjeit, köztük Bódy Gábor, Szirtes András, Erdélyi Miklós és Maurer Dóra alkotásait. A Joy and Disaster keretében többek között bemutatkozik a Kis Varsó is: a Gálik András-Havas Bálint képzőművészpáros és KissPál Szabolcs intermédia-művész.

November 18-án kezdődött Krakkóban a 18. Etiuda&Anima Nemzetközi Rövidfilmfesztivál is, ahol ezúttal magyar film nem szerepelt, de a zsűribe meghívták Kenyeres Bálint Európai-filmdíjas rendezőt. Az esemény arculatát, köztük a plakátot is Ducki Tomek, a Budapesten élő Ducki Krzysztof lengyel tervezőgrafikus ugyancsak művész fia készítette. Ezen a fesztiválon korábban olyan neves filmesek vettek részt személyesen is, mint Jankovics Marcell, Czakó Ferenc, Xantus János.

Minimal Movements, Joy and Disaster kiállítás, Krakkó
Minimal Movements, Joy and Disaster kiállítás, Krakkó

A Minimal Movements kiállítói: Miklós, Gáyor Tibor, Maurer Dóra, Molnar Vera.
A Joy and Disaster kiállítói: Benczúr Emese, Kaszás Tamás, KissPál Szabolcs, Kokesch Ádám, Oravecz Tímea, SZAF, Kis Varsó.

Minimal Movements, Joy and Disaster
Bunkier Sztuki, Krakkó - 2011. november 16. - 2011. december 23.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 11:00-18:00
Kurátorok: Maurer Dóra és Petrányi Zsolt