Bernadett

Milliárdokat érő kortárs kínai alkotások

2011.11.25. 08:10

Programkereső

Közel 150 millió jüanért (körülbelül 5 milliárd forint) kelt el egy kínai kortárs festő képe, az A Jangce folyó több tízezer kilométere egy hétvégi pekingi árverésen.

Az olajfestmény 1973 és 1974 között készült, ez Vu Kuan-csung (Wu Guanzhong) egyik legismertebb alkotása. A festő 1919-ben született a kelet-kínai tartományban és tavaly hunyt el, 91 éves korában. Az A and F aukciós ház árverését megelőzően novemberben Csi Paj-si (Qi Baishi) tizenkét tájképet tartalmazó albumát a China Guardian aukcióján még ennél is magasabb áron, 194 millió jüanért (6,8 milliárd forint) ütötték le, ami ahhoz képest, hogy májusban egy képéért 425,5 millió jüant (15 milliárd forint) fizettek, nem is olyan meglepő. 2009-ben Csi műveinél többet a világon állítólag csak Pablo Picasso- és Andy Warhol-képekért adtak.

Csi Paj-si - Szőlő és virágzó faág
Csi Paj-si - Szőlő és virágzó faág

A szakmai közvélemény és a sajtó egybehangzó megállapítása, hogy a kínai műtárgypiacon jelentős átalakulás, arányváltás tapasztalható, ami egyrészt az érdeklődésre és a befektetett pénz mennyiségére vonatkozik, másrészt a porcelánokról áttevődött a hangsúly a festményekre. A művészetek piacát nyomon követő információs portál, az artprice.com szerint 2010-ben Kína a korábbi kilencedikből - az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát megelőzve - a képzőművészeti alkotások első aukciós piacává kezdte kinőni magát. 2010-ben a megerősödő hazai aukciós házak árverésein is sorra dőltek meg a rekordok - korábban a porcelán volt kelendő, most pedig a régi kínai és kortárs festményekért licitálnak a legtöbbet a vevők.