Géza

Karikatúra és képregény aukció

2011.11.26. 08:00

Programkereső

November 26-án a kArton Galéria sorrendben hatodik aukcióján többek között Sajdik Ferenc, Kassowitz Félix, Zórád Ernő, Hegedűs István (Hihi), Brenner György, Vasvári Anna, vagy az idén 90 éves Kaján Tibor képeit lehet látni. A 127 alkotás között van plakát, képregény, akvarell, karikatúra és animációs cell is - az aukción szereplő tételek 8,000 és 400,000 Ft közötti kikiáltási áron licitálhatók és még Winkler Nóra is dedikálja új könyvét. Aki nevetni vágyik ebben a szürkés ködben, annak uccu.

Petőfi Irodalmi Múzeumban helyet kapó aukción olyan egyedülálló alkotások szerepelnek, mint Zórád Ernő Tabán sorozatának egy darabja, Kassowitz Félix minimalista, munkavédelmi témájú plakátjai, Vogel Erik klasszikus hosszúcombú táncosnőket ábrázoló kosztümtervei vagy a teljes ismeretlenségből előbukkanó kivételes tehetségű rajzoló Dr. Mika László több tusrajza. Kiderül a kiállítási anyagból milyen óriási rajztehetséggel bírt Gáspár Antal klasszikus karikatúrista (aki nem mellesleg negyven évig volt parlament hivatalos rajzolója), vagy milyen fekete humort képvisel a népszerű Várnai György egy-egy alkotása. Több egészen kiemelkedő mű bukkan fel az árverésen, láthatjuk például a Gusztáv rajzfilm animációs celljét - amit amúgy a Pannónia Filmstúdió kidobásra ítélt archívumából mentettek meg a szervezők.  Bekerült az árverési tételek közé a Zórád Ernő által felnagyított és kiszínezett oldal is az eredeti Dr. Moreau szigete képregényből és licitálhatunk Kaján Tibor, Várnai György, vagy Brenner György szatirikus, fekete humorú csodás darabjaira is.

kArton Galéria WOW aukció - Zórád Ernő: Dr. Moreau szigete
kArton Galéria WOW aukció - Zórád Ernő: Dr. Moreau szigete

A magyar karikatúra, és képregény népszerűsítését tűzte ki célul a tíz éve alakult kArton Múzeum és Galéria. Kozma Péter, a kArton vezetője továbbra is a műfaj népszerűsítése mellett teszi le a voksát. Magyarország olyan alkotókkal büszkélkedhet, akik az egész világon ismertek: Vasvári Annát a németek és az olaszok is díjazták, a Bázeli Karikatúra Múzeum pedig öt magyar művészt is beválasztott a szakma halhatatlanjai közé: Brenner György, Sajdik Ferenc, Várnai György, Kaján Tibor és Hegedűs István (Hihi) pályaműve kiemelkedő. Az aukció után az árverés vezetője, Winkler Nóra még dedikálja is a nyomdából frissen érkezett könyvét, a Csillagtúrát egy kávé mellett. A hivatalos bemutató előtt a kArton árverés közönsége elsőként tudhatja meg, miért fontos, hogy jókat lehessen enni egy múzeumban, mi köze egy Louis Vuitton táskának a képzőművészethez, miért tetoválnak disznókat és hogy ehetünk festményeket. Sőt, kiderül, melyik pizzériában indult Nóra és a kArton-alapító Kozma Péter húszéves barátsága. A könyv humoros rajzait a fiatal képzőművész Magyarósi Éva készítette.

kArton Galéria WOW aukció - Brenner György: Homo ludens
kArton Galéria WOW aukció - Brenner György: Homo ludens

Zórád Ernő őszi kiállítás-sorozatáról és a december 4-én, Óbudán, a Krúdy Házban megrendezett Adventi Zórád Élménykiállításről itt olvashat.

WOW 6. karikatúra és képregény aukció (kArton Galéria)
Petőfi Irodalmi Múzeum - 2011. november 26. szombat, 11 óra
Az aukciót vezeti: Winkler Nóra