Gábor, Karina, Ders

Mutáns lények a Platánban

2011.12.04. 08:39

Programkereső

Tomasz Mróz és Győrffy László közös kiállítása január 20-ig látható a Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában - dekadens, bizarr és meglehetősen groteszk világ, ami a művészek régebbről származó személyes kapcsolata eredményeként született meg. Egymás munkáira válaszolva adaptálják és építik újra a galéria terét: Győrffy a lebontás, a folyamatos "felemésztés" aktusával, Mróz pedig sajátos, "mutáns" látomásaival.

Győrffy László a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett. A kiállításon a kézműves szakkörök és a művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektál, a konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresi. Elmondása szerint azért választotta az Eat Your Mind címet, mert a számára túlfetisizált rációval szemben a "nem tudás" és a tudatalatti abszurd logikáját hirdeti. Tomasz Mróz a Poznani Képzőművészeti Akadémia grafika és intermédia szakán diplomázott. Videóval, hangművészettel, szobrászati installációval foglakozik, munkáiban hangsúlyosak a karikaturisztikus és groteszk elemek. A kiállításon egy tőle megszokott, nagy méretű, több részes installációval mutatkozik be. Kutya méretű bolha, füstölgő cipő, szűk tér, mutáns teremtmények és mozgással kísérletező munkák. Ki ne hagyják!

Győrffy László akvarell - Lengyel Intézet
Győrffy László akvarell - Lengyel Intézet

Győrffy László a kiállításról: "Tomasz Mrózhoz hasonlóan munkáimat a transzgresszió, azaz a határsértés aktusa, illetve a groteszk és dekadens testszemlélet határozza meg. A Platán Galéria kiállításán alapvetően a kézműves szakkörök és művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektálok, éppen a terápia összeomlásának folyamatát modellezve, amely kizárja a <fejlődés> vagy a <javulás> lehetőségét: kerámiaportréim formailag-anatómiailag folyamatosan dekonstruálják, felszámolják, <felemésztik> saját magukat. A konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresem az installációmban is (Edd meg az agyad, mielőtt ő esz meg téged), amely egy konstruált káoszban szimulálná a mintázás műhelymunkáját. Ezt a nyelvet követik a kisméretű, látszólag inkoherens rajzok, amelyek helyenként konkréten magára a kiállítási szituációra és Mróz munkáira utalnak: hozzá hasonlóan szinte vallásosan gyerekes tekintettel közelítek a külvilághoz."

Tomasz Mróz és Győrffy László: Eat Your Mind / Bruins Blurps
Platán Galéria - 2011. november 24. - 2012. január 20.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 11:00-19:00