György

Új kulturális központ épül Szolnokon

2011.12.04. 17:00

Programkereső

Az Agóra Terminál mintegy kétmilliárd forintból valósul meg a Tisza-parti város belvárosában.

A Tisza-parti megyeszékhelyen az elmúlt évtizedek legnagyobb kulturális célú beruházásának számító projektről Szalay Ferenc elmondta: a helyi kulturális és közművelődési tevékenységek, a civil élet eseményei, valamint az egészséges életmóddal összefüggő programok jelentős részének biztosít új, építészetileg is izgalmas teret az Agóra Terminál. Az 1,8 milliárd forintból - 92 százalékos EU-támogatással - megvalósuló projekt egyben a belváros 1996 óta tervezett átépítésének első, arculati szempontból is meghatározó eleme. A munkálatok a környező parkot és közterületet is érintik. A hivatalosan december 2-án induló és 2012. szeptember 30-ra befejeződő építkezés során a szomszédos és a későbbiekben az Agóra Terminállal egy intézményként működő Aba-Novák Kulturális Központ (ANKK) egy részét is átalakítják, így a fizikailag is összeköttetésben álló két létesítmény funkciói kiegészítik egymást.

A szolnoki Agóra Terminál látványterve
A szolnoki Agóra Terminál látványterve

Az új komplexumba beépített csúcstechnológia és a nagyrészt hőszivattyús, illetve napkollektoros energiaellátás miatt a fenntartás nem okoz majd számottevő többletterhet az önkormányzatnak - közölte Szalay Ferenc, majd hozzátette: a beruházás közben az ANKK épülete néhány hónapra bezár, a dolgozók és a programok erre az időre a Borostyán Művelődési Házba költöznek. Az Agóra Terminál kialakításáról és funkcióiról szólva Bajzáth Béla, a kivitelező szolnoki Bau Komplex Építőipari Vállalkozó és Ingatlanforgalmazó Kft. vezetője kifejtette: az Álmosdi Árpád helyi építész tervei alapján megvalósuló, több ezer négyzetméteres létesítmény egyszerre lesz modern, elegáns és otthonos.

A ház funkcionális egységei egy három szint magas aula köré szerveződnek. A pincében mélygarázs, a földszinten koncertek, kiállítások és állófogadások megtartására alkalmas multifunkcionális tér, az első emeleten kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező stúdiószínház-terem, míg a legfelső szinten egészségkultúra-központ kap helyet. Az Agóta Terminálban nem mindennapi helyszínekkel is találkozhatunk majd: az aulában az ökotudatosságot közvetítő Gaia-pontot rendeznek be, de építenek audiovizuális emlékfalat, az önálló építészeti formaként kiemelkedő és speciális zenehallgatási élményt kínáló rekreációs audiopontot és tetőteraszt is. Az új intézményt és az Aba-Novák Kulturális Központot majd híd köti össze egymással. Utóbbiban a jelenlegi kistermek és irodák helyén alakítják ki a városi televízió leendő bázisát, az időszaki kiállítótérből pedig a Találmányok Házát.