Konrád, Tivadar

Bencsik Barnabás lett az első

2011.12.09. 08:52

Programkereső

A kortárs magyar művészeti színtér legbefolyásosabb személyiségeiről állított össze listát decemberi számába a Műértő az ArtReview Power 100-as rangsorához hasonlóan.

A londoni székhelyű nemzetközi  folyóirat módszerét követve a Műértő szerkesztősége neves szakembereket kért fel a lista összeállítására. A szigorú diszkrécióra kötelezett zsűritagok nem ismerhették meg egymást, szavazataikat anonimizálva dolgozták fel. A végső sorrend az egyes zsűritagok listáján elért helyezések alapján elért pontszámok egyszerű összeadásával alakult ki. Idén először készült Magyarországon ilyen rangsorolás.

Bencsik Barnabás
Bencsik Barnabás

A Magyar Power 50-en tizenöt múzeumi vezető, kurátor és művészettörténész, tizennégy művész, tizenegy galériás és műkereskedő, hat műgyűjtő, valamint egy-egy kritikus, kultúrpolitikus, újságíró és kommunikációs szakember szerepel. A zsűri döntése alapján a magyarországi művészeti színtér legfontosabb szereplője 2011-ben Bencsik Barnabás, a második helyezett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos, a harmadik pedig Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója.

Az első tízbe rajtuk kívül Pőcze Attila galerista; a Somlói Zsolt-Spengler Katalin műgyűjtő házaspár; Pados Gábor műgyűjtő, galerista; Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője, a Műcsarnok volt igazgatója; Maurer Dóra képzőművész; Mélyi József művészettörténész, kritikus és Csörgő Attila képzőművész jutott. A listán például Kieselbach Tamás műkereskedő, műgyűjtő a 12.; Szőcs Géza kulturális államtitkár a 13.; Ledényi Attilla, kommunikációs szakember, az Art Market Budapest igazgatója a 15.; György Péter esztéta, tanszékvezető a 17.; Virág Judit galériatulajdonos a 18.; Hegyi Dóra művészettörténész (Tranzit) a 20.; Kovács Gábor műgyűjtő a 23.; Páldi Lívia művészettörténész, kritikus a 25.; a Kis Varsó képzőművészcsoport a 32., Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria (még jelenlegi) főigazgatója a 36.; Rényi András művészettörténész, tanszékvezető a 41.; Földes András újságíró a 42.; Baglyas Erika képzőművész a 45.; Beke László, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója a 47.; Faur Zsófia műkereskedő pedig a 48. helyet foglalja el.