József, Bánk

Leonardo elveszett remekművét keresik

2011.12.12. 08:05

Programkereső

Petícióban tiltakozik a világ minden tájáról majdnem százötven művészettörténész az ellen, hogy tovább folyatassák Leonardo da Vinci elveszett művének, Az anghiari csatának felkutatását Giorgio Vasari a firenzei Palazzo Vecchióban látható falfestménye alatt.

Maurizio Seracini, a San Diegó-i Egyetem művészettörténésze szerint Vasari szintén csatát ábrázoló képét 1563-ban Leonardo 1505-ben elkezdett remekművére festette rá. A szakemberek attól tartanak, hogy a kutatás megrongálhatja a freskót - ismertette kedden a BBC online hírszolgálata. A Palazzo Vecchio Sala dei Cinquecento termében az utóbbi napokban éjszakánként művészettörténészekből, restaurátorokból és műszaki szakértőkből álló csoport próbálta igazolni a feltételezést - a kutatók annak az elképzelésnek akartak utánajárni, hogy vajon Vasari valóban megőrizte-e Leonardo munkáját oly módon, hogy a képet vékony fallal takarta le és fölé festette saját művét.

Leonardo da Vinci: Az anghiari csata (1505) - Peter Paul Rubens másolata, Louvreforrás: Wikipédia
Leonardo da Vinci: Az anghiari csata (1505) - Peter Paul Rubens másolata, Louvreforrás: Wikipédia

Seracini elképzelését alátámasztotta a tavaly elvégzett radaros letapogatás: kiderült, hogy Vasari festménye és az eredeti kőfal között egy-két centiméteres űr húzódik meg. A művészettörténészek szerint Leonardo feltehetően azért hagyta félbe az anghiari csatáról készült freskóját, mert gondjai voltak kísérleti olajfestékes technikájával. A termet később felújították, és Vasari 1563-ban festette meg benne saját freskóját. A kutatás során távvezérelt mikrokamerával hatoltak be a Vasari-freskó repedései közé, az eredmények feldolgozása azonban két hónapot vesz majd igénybe.

Bár Firenze polgármestere előzetesen mindenkit megnyugtatott, hogy csak olyan helyen hatoltak be a kamerákkal, amely már eleve sérült volt, és kilátásba helyezte, hogy természetesen restaurálják a képet, sok szakértőt mégis felbőszített a kamerás eljárás. Seracini csoportjának egyik tagja, Cecilia Frosinone restaurátor tiltakozásul etikai okokra hivatkozva lemondott, és Tomaso Montanari nápolyi művészettörténésszel együtt a firenzei városvezetésnek címzett petíciót kezdeményezett a munkálatok leállítására. A dokumentumban kételkedésüket fejezik ki, hogy Vasari bármit is letakart volna, ami még mindig látható lenne a falréteg alatt, egyúttal azzal érvelnek, hogy művészettörténeti kutatások szerint Leonardo freskója éppenséggel a Vasari-képpel szemközti falon lehetett. A petícióban arra kérték a hatóságokat, hogy állítsák le a feltárást és konzultáljanak más reneszánsz szakértőkkel is.