József, Bánk

Lumú 2012: Mapplethorpe is jön

2011.12.27. 08:26

Programkereső

Éppen futó kiállításait meghosszabbította a Ludwig Múzeum: ha még nem járt az Édentől Keletre (január 15-ig), a Yona Friedman (február 5-ig) vagy a Rita Ackermann (március 18-ig) tárlatokon, lehet pótolni - tavasszal pedig természetesen már érkeznek az új kiállítások. Például Robert Mapplethorpe képei is eljönnek Budapestre - a programváltoztatás jogának fenntartása mellett összeszedtük, mi várható még.

Megyik János
A művész festészet-szobrászat-építészet határterületén álló tevékenységének középpontját a táblakép struktúrájának modellezése határozza meg. A művész kísérletezései során olyan térbeliséget vetett fel, ami az építészetnek és a szobrászatnak egyaránt sajátja. Életmű-kiállítása azt a kérdést helyezi középpontba, hogy Megyik János világában hogyan valósul meg a táblakép mint térbeli modell és mint háromdimenziós tárgy. A nagyszabású tárlat Megyik munkásságát festményei, rajzai, pálcikakonstrukciói, fotogramjai, kartonreliefjei és legutóbbi korszakának acéllemezei, illetve építészeti működése alapján kívánja megidézni az ötvenes évek végétől napjainkig született művek reprezentatív bemutatásával.
A kép tere - Megyik János életmű-kiállítása
2012. március 9. - június 10
.

Megyik János: Sperlonga modell (2002) - Ludwig Múzeum
Megyik János: Sperlonga modell (2002) - Ludwig Múzeum

Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy
A művészpáros 2004 júniusa óta működik együtt Société Réaliste néven. A politikai dizájn, a kísérleti gazdaságtan, a területi ergonómia és az úgynevezett "social engineering consulting" területén dolgoznak. Művészi formába öntik azokat a politikai-vizuális és információs eszközöket, amelyekkel a hatalom manipulálja a társadalmat és irányítja az emberek gondolkodását. A művészpáros egy jel- és feliratrendszereken alapuló, hibrid kutató- és alkotómódszert fejlesztett ki, amely a graffiti, a tipográfia, a mintatervezés, a képvers örökségének, módszereinek ötvözésén alapul és a képek, szövegek közötti elmosódó határokat vizsgálja. A rangos nemzetközi kiállításokon és biennálékon szereplő, provokatív művészpárosnak ez az első retrospektív jellegű kiállítása Magyarországon. A Société Réaliste kiállítása a párizsi Jeu de Paume együttműködésével valósul meg.
Société Réaliste: Empire, State, Building
2012. április 20. - augusztus 5.

Société Réaliste: The Fountainhead (2010) - Ludwig Múzeum
Société Réaliste: The Fountainhead (2010) - Ludwig Múzeum

Robert Mapplethorpe
Kétségkívül a huszadik századi fotográfia egyik legfontosabb művésze és egyben a műfaj történetének meghatározó képviselője. Az antik és a reneszánsz szobrászatból merített inspirációt jellegzetes tónusú fekete-fehér képeihez, amelyeken főként férfi és női portrék, meztelen testek, bizarr szexuális helyzetek vagy művészien megvilágított virágcsendéletek jelennek meg. A hatvanas évektől a nyolcvanas évek végéig tartó pályafutása során olyan hírességeket is fényképezett, mint Andy Warhol, Deborah Harry vagy Patti Smith. A Ludwig Múzeum kiállítása a New York-i Robert Mapplethorpe Foundation anyagából mutat be reprezentatív válogatást, ami lenyűgöző képekkel rajzolja meg a kivételes alkotó botrányoktól sem mentes életművét.
Robert Mapplethorpe
2012. május 25. - szeptember 30.

Robert Mapplethorpe
Robert Mapplethorpe

Lakner Antal
Lakner a kilencvenes években indult művészgeneráció nemzetközileg legelismertebb alkotói közé tartozik. Sajátos, sorozatgyártottnak tűnő, a design és az ipari formatervezés jellegzetességeit magukon viselő tárgyai és gépei számtalan egyéni és csoportos hazai, illetve nemzetközi kiállításon szerepeltek, így többek között a legnagyobb kortárs művészeti seregszemléken: a Velencei Biennále magyar pavilonjában, az isztambuli és Sao Paolo-i biennálékon vagy a 4. Frankfurt am Main-ban megrendezett Manifestán. A Ludwig kiállítása Lakner Antal művészetének eddigi legátfogóbb, retrospektív jellegű bemutatása, ahol a hazai és a nemzetközi köz- és magángyűjteményekben található műveinek jelentős része együtt látható majd.
Lakner Antal kiállítása
2012. szeptember 21. - december 30.

Lakner Antal: INERS gyakorló-terem (2006) - Ludwig Múzeum
Lakner Antal: INERS gyakorló-terem (2006) - Ludwig Múzeum

John Cage
A huszadik század legérdekesebb avantgárd zeneszerzője a képzőművészet terén is jelentőset alkotott - 2012 születésének századik évfordulója. A művész installációit, kotta jellegű grafikai alkotásait nagy európai gyűjteményektől kölcsönzi a múzeum, így Cage-et zeneszerzői kvalitásain túl egy másik, legalább ilyen izgalmas oldaláról is megismerheti majd a magyar közönség. A kiállításon Cage művei mellett számos olyan nemzetközi és magyar képzőművész alkotásait is bemutatják, akikre munkássága nagy hatással volt. A híres, 1952-ben komponált 4'33'', a csönd zenéje - amelyben az előadónak egyetlen hangot sem kell megszólaltatnia - kétségtelenül befolyásolta a hatvanas években a konceptuális művészet megjelenését. John Cage nagymértékben hozzájárult a kortárs zene, tánc és képzőművészet szimbiózisához, és a kortárs művészetben kivívott jelentősége máig vitathatatlan.
John Cage
2012. november 23. - 2013. február 17.

1971 Shiraz Art Festival: David Tudor és John Cage (a Cunningham Dance Foundation archívuma
1971 Shiraz Art Festival: David Tudor és John Cage (a Cunningham Dance Foundation archívuma

Öntárlat
A Lumú két évtizedes történetre visszatekintő intézménye válogatott és dinamikusan fejlődő gyűjteménnyel rendelkezik. A kollekció magját a Ludwig-házaspár 1989-es adománya képezi, ami megalapozta a múzeum nemzetközi anyagát. A jelenlegi intézmény 1996-os megalapításával létrejött az a szakmailag és gazdaságilag önálló, állami gyűjtemény, ami a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti, őrzi és mutatja be. A gyűjtemény különlegessége közép-kelet-európai karaktere az, hogy hangsúlyosan jelenik meg benne egy sajátos történelmi, kulturális kontextussal rendelkező térség művészi teljesítménye az elmúlt fél évszázadból.
A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteménye
2012. november 9. - ?

Jiří Dávid: Rejtett kép (Peter Ludwig) (1995) - Ludwig Múzeum
Jiří Dávid: Rejtett kép (Peter Ludwig) (1995) - Ludwig Múzeum

Művészek szerepei
A kiállítás a művész kettős szerepéből indul ki, abból a sajátos dialektikából, hogy a művész gyakran egyszerre létrehozója és főszereplője is saját műveinek. A különféle szerepfelfogások sokféle lehetséges viszonyulást eredményeznek, így a művész kerülhet a mágikus erővel felruházott alkotó, a szenvedő emberi lény, a társadalmi szerepében elfogadott férfi, illetve nő vagy akár a társadalmat kritikusan, esetenként iróniával szemlélő tervező szerepébe. Néha mindezt egy személyes nézőpontból megjelenítve tárják a nézők elé az alkotók, máskor távolságtartással tekintenek témájukra vagy szinte társadalmi víziót kínálnak számunkra. A kiállítás ezeket a különböző művészi pozíciókat és stratégiákat kívánja bemutatni a Ludwig Múzeum gyűjteményének emblematikus, illetve kevésbé ismert művein keresztül.
A hős, a hősnő és a szerző
2012. július 6. - október 21.

Végül utóajándéknak ajánljuk a Lumú éves belépőkártyáját, amivel az összes kiállítás és program látogatható 2012-ben. Többféle képpel és mindenféle kedvezménnyel is lehet párosítani - lehet választani.