Alfréd

Lennon, a képzőművész

2012.02.02. 09:30

Programkereső

Úgy adódott, hogy ez a fickó belenyúlt a tutiba - és nem csak a Beatles miatt. A szegedi REÖK The Art of John Lennon címmel mutat be kiállítást.

Hiába bomlott fel a Beatles több mint negyven éve (ez azért elég súlyos), alig telik el úgy nap, hogy fel ne bukkanna valami hozzájuk köthető új esemény. Egyelőre úgy tűnik, az olyan ikonikus arcok mellett, mint például Elvis vagy Monroe, a Beatles is egy kimeríthetetlen forrás (egészen friss, 2011-es például Martin Scorsese dokuja George Harrisonról, a Living in the Material World). John Lennon neve például megkerülhetetlen - ha 20. század, minimum illik megemlíteni őt is.

John Lennon: War is Over (Szeged, Reök)
John Lennon: War is Over (Szeged, Reök)

Festeni is tanult, aztán mégiscsak a gitár mellett kötött ki - ennek azért talán mindenki örül. A képzőművészetet első szenvedélyének tekinthette, jóval azelőtt kezdett rajzolni, mint hogy megvette élete első gitárját. A Liverpool College of Art-ban (1957-1960) volt a legjobb barátja például Stuart Sutcliffe is, aki a hőskorban basszusgitáron játszott a még formálódó Beatlesben (a legendák szerint együtt jöttek elő az együttes nevével is).

A szegedi REÖK kiállítása több tucat alkotás segítségével mutatja be Lennon képzőművészeti tehetségét. Grafikái, litográfiái hóbortosak, és talán átitatja őket egyfajta költőiség is, állandó kommentárul szolgálva Yoko Ono-hoz fűződő kapcsolatához. A percek alatt elkészült humoros rajzait nem könnyű felismerni, illusztrációin és karikatúráin nem ritkán tanárait örökítette meg. Alkotásai mellett személyes relikviákat is láthat a közönség: a kiállítótermekbe került többek között egy ikonikus Lennon-szemüveg, utazótáska, több platinalemez, fotó és plakát is.

A több mint hetven alkotás és személyes tárgy a német gyűjtő és Beatles-rajongó Michael-Andreas Wahle tulajdonából származik. A gyűjtemény hitelességét erősíti, hogy összeállításánál Wahle számos segítséget kapott Lennon pályatársaitól, első feleségétől, Cynthiától, fiaitól Juilantől és Seantól, de még Yoko-tól is.

Lennon 2012. október 9-én lenne hetvenkét éves, és ugyancsak ezév december 8-án lesz harminckét éve annak, hogy Mark David Chapman New Yorkban meggyilkolta.

The Art of John Lennon
2012. január 28. - május 6. - REÖK
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10:00-18:00