Aladár, Álmos

Márta István kinyitná a világnak a Zsolnay-negyedet

2012.02.03. 12:08

Programkereső

Márta István szerint akkor végzi el feladatát a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. élén, ha az ott szervezett színvonalas programokon évente legalább 150 ezer ember vesz részt.

A baranyai megyeszékhely kiemelkedő kulturális intézményeinek tevékenységét koordináló szervezet február 1-jén hivatalba lépett ügyvezetője, az Új Színház korábbi igazgatója úgy fogalmazott: ehhez megvannak az álmok, megvan az akarat, a hely, a Zsolnayak öröksége pedig erre kötelezi is őket. "Mint művész, mint zeneszerző és mint különféle intézmények igazgatója arra tettem fel az életemet, hogy minőségi programokat adjunk a látogatóknak. Tekintet nélkül arra, hogy gyerekekről, vagy nyugdíjasokról van szó" - hangoztatta Márta István. Hozzátette, ennek szellemében az örökségkezelő dolgozóinak figyelmét felhívta arra, hogy a közönség kiszolgálása mindig az első legyen. 

Márta István
Márta István

Márta István szerin példamutató az együttműködés, amivel a korábbi ügyvezetők segítik a munkáját. Megismerkedett a divízióvezetőkkel és a beosztott munkatársakkal is. "A rövid ismerkedés alkalmával elmondtam: mindenki munkájára számítok" - jelentette ki. Hozzáfűzte, "a csapat alapjában véve jó", és heroikus küzdelmet folytat azért, hogy a közönség kiszolgálása megfelelő legyen. A hatékony működés érdekében ugyanakkor szükség lesz szerkezeti, strukturális átalakításra, de ennek részleteiről csak a személyes beszélgetések után döntenek. "Sokan úgy gondolják, nagy létszámban dolgozunk itt. De ez Közép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális intézménye, nagyon sok olyan háttérmunkás van, akik nélkül nem tudna működni. Ezt a közönség nem látja, ám ennyi kulturális terepet összefogni, különösen szigorú európai szakhatósági előírásokkal üzemeltetni  elég bonyolult dolog" - fejtette ki. Úgy vélte: a mintegy száz munkatárs jelen pillanatban éppen elegendő e "hatalmas kulturális üzem" működtetéséhez.  Egyben jelezte, az átszervezés esetükben azt jelenti, hogy megvizsgálják, mely területeken van szükség erőforrásra, s hol lehet csökkenteni a létszámot. "Mindez nem erőszakosan, drasztikusan, hanem folyamatában, a munkatársakat megismerve történik, és a következő hetek, hónapokban feladata lesz" - mondta. 

Márta István a tervezett rendezvényekkel kapcsolatban azt mondta, hogy magas színvonalú zenei, színházi, képzőművészeti eseményekben gondolkodnak, amelyek megszervezésében számítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának, a városi művészeti csoportok, és a civil zervezetek közreműködésére is. A nyitás fontos lépései lesznek az áprilisi, májusi hétvégéken sorra kerülő Zsolnay Fesztivál eseményei, amelyek szervezésében idővel minden, a negyedben helyet kapó intézmény kivenné a részét, s amelyre reményei szerint büszkék lehetnek majd a pécsi, baranyai emberek. Hangsúlyozta: a sikeres működés a költségvetés függvénye is. Bízik ugyanakkor abban, hogy ahogy eddig, az önkormányzat idén és a jövőben is kiemelten támogatja az örökségkezelőt.