Bernadett

Madách-tárlat nyílt Pozsonyban

2012.02.05. 08:54

Programkereső

A Madách-Alsósztregova-Kass című kiállítás kísérőprogramokkal egybekötve hivatott népszerűsíteni a 189 évvel ezelőtt született írót.

A Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (SZMKM) által szervezett tárlat két részből áll: az első az alsósztregovai Madách-kastély bútoraiból készült válogatás, ahol többek között megtekinthető az író dolgozószobájának és alkotóműhelyének berendezése. A másik részen pedig Kass János kétszeres Kossuth-díjas művész Az ember tragédiájához készített grafikái láthatók. A kiállítást kísérőrendezvények kísérik: a kétnyelvű tárlat mellett kétnyelvű felolvasóestet szerveznek Az ember tragédiájából, de Madách Imre életét bemutató előadásra is sor kerül szimultán tolmácsolással. "Célunk, hogy a szlovák közönség számára is ismertebbé tegyük e nagy írónk munkásságát" - nyilatkozta Jarábik Gabriella, az SZMKM igazgatója.

Az alsósztregovai Madách-kastély
Az alsósztregovai Madách-kastély

A programsorozat részeként a tervek szerint levetítik Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező Az ember tragédiája című animációs filmjét. A múzeum továbbá tárgyal a Magyar Tudományos Akadémia kézirattárával is a mű eredetijének bemutatásáról. A kiállítás grafikai része április 28-ig az SZMKM székházában, az alsósztregovai kastély berendezése pedig október 21-ig tekinthető meg a Brämer-kúriában.