Eleonóra

Van-e élet a Kepler 22-b jelű bolygón?

2012.02.07. 08:00

Programkereső

A BKF Média design szakos hallgatói buheráltak, szétszereltek, összeraktak, újraalkottak és még sci-fiztek is. Eredmény: már nem használt háztartási gépek garmadája egészen új formában - február 13-ig lehet látni őket a FUGA-ban.

A szétszerelést követően a hasznosítható alkatrészekből új konstrukciókat épített a csoport. Mindehhez a hallgatók fiktív narratívákat is társítottak a sci-fi irodalom sztereotípiáit felhasználva, vagyis az egyszerű alapszerkezet újraépítése mellett többlet funkcióval, művészi tartalommal töltötték meg a tárgyakat. Olyan, nagyrészt hipotéziseken alapuló eszközök és berendezések láthatóak a kiállításon, amiket a fantázia szült, tehát tudományosan megalapozatlanok és korunk technológiájával kivitelezhetetlenek - na de ki tudja mi lesz még.

A jövő tudományos kutatásait segíti például a CP/MX-42 elnevezésű bolygókutató mikro-robot, hogy megtudhassuk, van-e víz és élet a Kepler 22-b jelű bolygón, míg az Indukciós spektákulumméterrel a Föld légköréről szerezhetünk még több információt. A Dionaea inkubátor segítségével a növényvilág csodáinak megismerése válik lehetővé, de létrejöttek eszközök a mindennapi élet megkönnyítésére is. Ilyen például a Speer2.0, amivel akár a háztetőkön ugrálva is bejárhatjuk a várost, és ha vészhelyzetbe kerülnénk, akkor csak a Karmatikus Kvantum-Diszlokátorra számíthatunk, ami megment minket a hirtelen haláltól. Igazán nagy távolságok esetén egyszerűbb, ha a MobilPortot használjuk kisméretű tárgyaink elküldésére, hiszen sokkal gyorsabb, mintha személyesen vinnénk el. Praktikus szerkezet még a zárak feltörésére alkalmas EDO-X52, szabadidőnkben pedig a Revolve-R térbeli rajzoló eszköz szórakoztathat minket. Számtalan elektronikus gépünk lemerülése ellen a Kozmosz Boksz akkumulátor nyújt megoldást, ami elraktározza a kozmikus energiát, míg digitális adatainkat a LiquidDatX tárolja szinte korlátlan mennyiségben.

Rekreátorok: Leltár (BKF, Média design) - FUGA
Rekreátorok: Leltár (BKF, Média design) - FUGA

A kurzus keretében az újrahasznosítás eddigi gyakorlatát vizsgálták a hallgatók,és az elromlott és fölöslegessé vált kisgépeket szétszerelve a dizájn nélküliség esztétikáját fedezték fel. A puszta tartalom legtöbb esetben épp a jól megtervezett, tetszetős burkolat által lesz piacképes, még akkor is, ha minőségét tekintve alulmarad egy megbízhatóbb működésű, de kevésbé dizájnolt eszközzel szemben. A nyugati lomolás jó táptalajra talált itthon: szinte mindannyiunknak van egy Pistája, aki bármit képes megjavítani a maga módján. Ezt az életérzést a számítógépek mellett felnőtt korosztály jóformán alig és csak áttételesen érezheti, pedig a buherálás hasznos - megtudhatjuk például, hogy a valóságban hogyan is néz ki egy áramkör vagy egy egyszerűbb mechanika.

A rekreátorok: Bálint Sebestyén, Bíró Gergely, Alexander Dochkin, Farkas Gábor, Gerencsér Tamás, Hallgató Ferenc, Melanie Grams, Orosz Ákos, Poszmik Dániel, Szakács Ábel, Tarcsay Gábor, Vedres Tamás.

Rekretátorok (a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Média design szakos hallgatói)
2012. január 6. - február 13. - FUGA (Budapesti Építészeti Központ)
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 11:00-19:00
Kurátor: Seres Szilvia, Szabó Attila
Kurátor asszisztens: Kis Veronika Edit
A kiállítás látványtervezői: Varga Piroska, Kronavetter Péter