Gábor, Karina, Ders

Újabb óriás faldekoráció Budapesten

2012.02.09. 08:00

Programkereső

Jankovits Barnabás, a Suppré-Neopaint csoport tagja decemberben azt ígérte nekünk, idén tavasszal megint alkotnak egy nagyot. Valóban: most a Nemzet Színészeinek portréi fognak felkerülni egy amúgy sivár felületre. Éljenek a színes tűzfalak!

A Nemzeti Színházzal együttműködve valósul meg az óriás méretű faldekoráció, ami a Nemzet Színészei közül kilenc elhunyt, kiváló és elismert magyar művészt jelenít meg. A nem éppen kicsi, hatvan méter hosszú és négy méter magas felületre a színeszek portréi, nevei, születési és elhalálozási évszámai kerülnek fel. A projekt a Nemzeti Színház 10. évfordulójának alkalmából készül - az intézmény 2012. március 18-án rendezi meg jubileumi programjait, ahol a fő esemény a megfestett fal átadása lesz. A falfestésről természetes fotódokumentáció is készül majd, amit kiállítás formájában a Nemzeti Színházban lehet majd látni.

A Suppré-Neopaint dekorációs csoport 2011-ben indította el TűzfalRehab elnevezésű programját - ennek keretén belül készült tavaly tavasszal a belvárosi Király utcában Budapest legnagyobb festett tűzfala, a játszótér mögötti kép. Az új dekoráció témája a Nemzeti Színház közelsége miatt adott volt. A falfestményen a nem régen elhunyt Garas Dezső mellett a megjelenő színészek Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Komlós Juci és Zenthe Ferenc.

A Nemzet Színészei a tűzfalon - látványterv
A Nemzet Színészei a tűzfalon - látványterv

Jankovits Barnabás a csoportról: "A Suppré grafikai tervezéssel, a Neopaint pedig faldekorációval foglalkozó kis csoport volt korábban - ezekből lett a Suppré-Neopaint. Egy baráti társaság vagyunk, mindig is együtt dolgoztunk, csak külön név alatt. Szépen lassan, évről évre elkezdett letisztulni, hogy ki mivel tud és szeret foglalkozni: valaki a falfestést csinálta, más elment a grafikus dizájner szakma felé. Én inkább ezeknek a területeknek az összefogásával, a kapcsolattartással és főként a rendezvények szervezésével foglalkoztam. Rájöttünk, hogy ez egy abszolút összegyúrható dolog - a Suppré-Neopaintben csoportként működünk, ahol mindenkinek megvan a saját feladata."

Helyszín: Rákóczi híd (volt Lágymányosi híd)
Átadás időpontja: 2012. március 25. vasárnap