Klaudia

Klimt-év Bécsben

2012.02.11. 10:30

Programkereső

Százötven éve született Gustav Klimt, a bécsi szecesszió mestere. A császárváros számos kiállítással ünnepli a fin de siécle alkotójának jubileumát.

Klimt a modernizmus úttörője, a szecesszió vezető alakja, a felemelkedő polgárság aranyba öntője. Születésének százötvenedik évfordulóján impozáns tárlatokkal emlékeznek rá a bécsi múzeumok, nyártól pedig látogatható lesz a festő műterme is, amelyet korabeli fényképek alapján rekonstruálnak. A Klimt-villa az utolsó és egyetlen fennmaradt Klimt-műterem Wien-Hietzingben, amely átfogó renoválást követően 2012 későnyarán nyitja meg ismét kapuit, és bepillantást enged a művész munkásságába és életébe. A Klimt-év egyik szervezője szerint itt az ideje véget vetni a heroizált Klimt-képnek és objektívan bemutatni az aranydíszes képek kócos hajú festője mögött rejtőző alkotót, a pragmatikus, a kényelmes, a szociálisan érzékeny és a lusta művészt - Klimtet, az embert.

Gustav Klimt
Gustav Klimt

Kilenc egyedi kiállítást rendeznek 2012-ben Bécs nagy múzeumaiban a festőgéniuszra emlékezve. Klimt az egyik legjelentősebb osztrák festő volt és talán a bécsi Jugendstil legismertebb képviselője. 1862-ben született az osztrák főváros melletti Baumgartenben. 14 évesen már a bécsi iparművészeti iskolában tanult, ahol 1883-ban végzett. Klimt forradalmasította a festészetet; a tájfestés területén és grafikusként is maradandót alkotott, nőalakjai, női portréi igen szokatlanok voltak. Már egész korai alkotó korszakában változott a stílusa. Erős színhasználatával, az arany háttér intenzív alkalmazásával, ornamentális elrendezéseivel és erős szimbolitásával tűnt ki kortársai közül.

1897-ben egyike volt a bécsi Secession művészegyesület alapító tagjainak, majd 1905-ös kilépéséig annak elnöke volt. Gustav Klimt befolyásos helyet foglalt el a Monarchia művész- és kulturális világában, a bécsi előkelő társaság közkedvelt portréfestője volt. 1902-ben alkotta meg a Beethoven-Fríz néven ismert képciklusát. 1903-ban barátaival, Josef Hoffmann-nal és Kolo Moserrel megalapították a Bécsi Műhelyt.

Gustav Klimt: Csók
Gustav Klimt: Csók

Gustav Klimttel foglalkozva muszáj megemlítenünk Emilie Flöge, az ünnepelt divattervező és múzsa nevét, akihez sok-sok titkot rejtő kapcsolat fűzte. Hogy barátok voltak-e, szeretők vagy kollégák - tulajdonképpen nincs is jelentősége. Elég annyi, hogy két zseni találkozott a századfordulón, aki nagyban befolyásolták egymás és koruk művészetét s magát a kort is, amelyben éltek. Emilie Flöge 1952-ig élt. Klimttel való levelezésük nagy részét a pletykák szerint gondosan megsemmisítette. Ám az idei bécsi, Gustav Klimt festményeiből, grafikáiból rendezett kiállításokon még így is látható lesz többek között Emilie Flöge portréja, plakátok, nyomatok, a művész festőköpenye, Emilie Flöge textilminta-gyűjteménye, hagyatékának és Gustav Klimttel folytatott levelezésének fennmaradt darabja is.

Klimt élete nagy részét Bécsben töltötte. Leghíresebb festménye A csók, ami ma a bécsi Belvedere-ben látható. Míg műveit hazájában gyakran kritikával fogadták, külföldön számtalan díjat nyert. 1918. február 6-án hunyt el Bécsben agyvérzésben, sírja a hietzingi temetőben található.

Klimt-kiállítások Bécsben 2012-ben:

Österreichische Galerie (Unteres Belvedere)
Gustav Klimt/Josef Hoffman. A modernizmus úttörői
2011. október 25. - 2012. március 4.

Kunsthistorisches Museum (Művészettörténeti Múzeum)
13 festmény és azok vázlatai a művész középső korszakából
2012. február 14. - május 6.

Leopold Museum
Gustav Klimt. (Idő)utazás.
2012. február 24. - június 11.

Albertina
Klimt-rajzok
2012. március 14. - június 10.

Österreichisches Museum für angewandte Kunst/Gegenwartskunst - MAK
Vágyakozás és beteljesülés
2012. március 21. - július 15.

Österreichisches Theatermuseum (Osztrák Színészmúzeum)
Klimttel szemben. A „Nuda Veritas" és védelmezője, Hermann Bahr.
2012. május 10. - október 29.

Wien Museum, Karlsplatz
Klimt. A Wien Museum gyűjteménye.
2012. május 16. - szeptember 16.

Museum für Volkskunde (Oszrák Néprajzi Múzeum)
Objektum a középpontban - Emilie Flöge textilminta-gyűjteménye
2012. május 25. - október 14.

Felső Belvedere
150 év Gustav Klimt
2012. június 15. - 2013. január 6.