Gerzson

Kinek jó?

2012.02.13. 08:21

Programkereső

Ki profitál a kortárs képzőművészetből? – erre a kérdésre keresi a választ a KOGART Galéria legfrissebb kiállítása.

A Cui Bono (Kinek jó?) műfajilag rendkívül színes kiállítás: többek között szobrok, installációk, festmények és printek keresik a választ a címben feltett kérdésre. A tárlaton olasz, német és magyar alkotók szobrain, installációin, festményein keresztül keresi a választ február 10-től. A Cui Bono vol. 1. a bolognai Galleria ONO Arte Contemporaneával közös projektként jön létre, a kiállítás-sorozat első állomásként  Budapesten, majd Európa több városában mutatkozik be a következő egy évben.

A sorozatnak lesznek állandó alkotói, akikkel együtt helyi fiatal művészek is bemutatkozhatnak: a KOGART Galéria kiállításán Aron Demetz, Ugo Dossi, Alessandro Papetti mellett Fülöp Gábor vesz részt. Ez a négy művész munkáiban koncentrált metszetet ad azokról a kérdésekről, amelyeket a kiállítás a címében feltesz: ki profitál a kortárs képzőművészetből, a galériás, a művész, a múzeum vagy a műkereskedelem?

Studio per bagno di notte-dittico
Studio per bagno di notte-dittico

Szabó Noémi Vittoria Mainoldi és Maurizio Guidoni társkurátorral olyan alkotókat kívánt összeválogatni, akik a kortárs képzőművészeti mainstream részei, de nem feltétlenül trendkövetőek, és autonóm művészekként be tudják bizonyítani, hogy lehet külső manipulációtól mentesen létrejött produktumot is alkotni. Mindannyian követik a hagyományokat, de meg szeretnék azokat újítani. Ugyanakkor négy olyan művészről van szó, akik nagyon eltérő utakon járnak.

Alessandro Papetti például erőteljesen kapcsolódik a Giacometti és Francis Bacon által képviselt tradíciókhoz, míg Ugo Dossi sokkal konceptuálisabb művész, aki inkább az automatikus rajz felé orientálódik. Neki is megvannak azonban a klasszikus előképei, például Nefertiti híres szobra ismétlődő motívumként jelenik meg az alkotásaiban. Fülöp Gábor munkái mostanában kezdenek egyre nagyobb nemzetközi visszhangra találni, ebben sokat segített, hogy az acb Galéria kivitte ezeket a tavalyi Hong Kong Art Fairre.

Cui Bono? - Kinek jó?
KOGART Galéria - 2012. február 9. - március 9.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10:00-18:00
A kiállíttás Vittoria Mainoldi, Maurizio Guidoni (ONO Arte Contemporanea Galleria, Bologna) és Szabó Noémi (KOGART Galéria, Budapest) projektje