Géza

Női fotósok a 20. század elejéről

2012.02.16. 08:00

Programkereső

A Biksady Galéria február 9-én nyitotta meg idei első kiállítását, ami Ergy Landau (Landau Erzsi) és Nora Dumas (Kelenföldi Telkes Nóra), világhírű magyar fotográfusok egy-egy időszakát mutatja be. A tárlatot Oltai Kata nyitotta meg.

Közös művészi alkotómunkájuk 1929-ben Párizsban indult és közel egy évtizedig tartott. Mindkettőjük művészetében fontos szerepet játszik a női szerepvállalás, de ezen kívül számos más témakört is feldolgoztak. A kiállítás ezeket a különlegességeket mutatja be.

Ergy Landau (Biksady Galéria)
Ergy Landau (Biksady Galéria)

Ergy Landau 1954-ben az UNESCO delegáció tagjaként utazott Kínába, hogy riportfelvételeket készítsen egy könyv megjelenítése céljából. A dokumentarista stílusban elkészített képek bemutatják az ott élő különböző népcsoportok mindennapjait. Nora Dumas a század első felében a legátfogóbb feldolgozást készítette a francia parasztság életéről. Fotói képet adnak egy eltűnőben lévő kor életformájáról. A művésznő ebben a korszakban készült eredeti nagyításaiból is sok fotót mutat be a galéria - közülük is kiemelkedik a járomba feszülő igáslovat ábrázoló felvétel, amivel 1928-ban első nagy sikerét aratta.

Nora Dumas (Biksady Galéria)
Nora Dumas (Biksady Galéria)

Ergy Landau és Nora Dumas fotókiállítása
Biksady Galéria - 2012. február 9. - március 3.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10:00-18:00, szombaton 10:00-14:00
A kiállítást Oltai Kata nyitotta meg.