Zsuzsanna

Indul az UniCredit Tehetségprogram

2012.02.18. 15:00

Programkereső

Február 17-én az UniCredit Bank több évre tervezett, komplex művészettámogató programja fontos állomáshoz ért: a Kieselbach Galériában tartott kiállításmegnyitóján alkotói pályázatot hirdetett fiatal művészek számára. A jelentkezés határideje 2012. április 27., éjfél.

A tehetségprogram és a kiállítás kettőse egyrészt bemutatja a nagyközönségnek az UniCredit jelentős képzőművészeti gyűjteményét, másrészt - ahogyan arról már beszámoltunk, - feladatának tekinti, hogy élénkítse a kortárs műtárgypiacot, és új tehetségeket állítson pályára. A művészettámogató program fontos eseménye, hogy a bank 2012. február 17-27. között a Kieselbach Galériában mutatja be kortárs képzőművészeti gyűjteményének közel hetven válogatott darabját, amelyekből néhány alkotás megvásárlását is lehetővé teszik. A teljes gyűjtemény törzsanyagából katalógus is készült, mely több mint száz alkotást tartalmaz, és amely nemcsak a gyűjteményt, de a rendszerváltozást követő évtized magyar festészetét is kitűnően reprezentálja. A kiadvány az UniCredit Bank révén számos európai országba eljut majd, öregbítve a hazai kortárs művészet jóhírét, s remélhetően élénkítve a nemzetközi érdeklődést is.

UniCredit Tehetségprogram - Szűcs Attila: Síelők
UniCredit Tehetségprogram - Szűcs Attila: Síelők

A bank a kiállítás megnyitóján hirdette meg az UniCredit Tehetségprogram - a kortárs művészetért alkotói pályázatot. A program három ifjú alkotó számára féléves ösztöndíj-lehetőséget kínál, további tíz fiatal tehetség munkásságát pedig műtárgyvásárlással segíti. Természetesen az ösztöndíjban részesülőktől is vásárol alkotásokat a bank, így azok bekerülnek az UniCredit rangos műgyűjteményébe. A bank szándéka, hogy bemutatkozási és, ha lehet, kiugrási lehetőséget is teremtsen a legtehetségesebb fiatal művészeknek. Műveik az UniCredit Csoport által évről évre Európa különböző városaiban szervezett nemzetközi kiállításokra is jó eséllyel kerülhetnek be.

A pályázatra a kiírás szerint a művészeti felsőoktatás - a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - hallgatói, illetve az ott végzett 23-33 év közötti fiatalok jelentkezhetnek. Ezen kívül, az országhatáron átlépve, benyújthatják pályázatukat a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem fenti korosztályba tartozó volt és jelenlegi hallgatói is.

UniCredit Tehetségprogram - Fehér László: Testvérek
UniCredit Tehetségprogram - Fehér László: Testvérek

A pályaművek értékelését az UniCredit gyűjteményének további építésében is meghatározó szerepet játszó zsűri végzi. Tagjai: Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója; a Kieselbach Galéria részéről Einspach Gábor, aki egyúttal az Artmagazin kiadója és igazságügyi szakértő is; Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője; valamint Giró-Szász Krisztina, a FineArt Invest ügyvezetője, az ArtFolio kiadója. Az UniCreditet Sipos József ügyvezető igazgató képviseli a zsűriben.

"Az Európai Unió jelenleg érvényes kulturális programjának is kiemelt célja a kortárs művészek és műgyűjtemények mobilitásának előmozdítása" - mondta el Einspach Gábor, aki a Kieselbach Galéria képviseletében a műgyűjtés szerepéről beszélt a kiállítás megnyitóján. "A kortárs művészeknek meg kell próbálni kilépni a nemzetközi porondra, de ehhez segítségre van szükség. Éppen ezért örömmel adtunk helyet az UnCredit-gyűjtemény kiállításának, és érdeklődve várjuk az ösztöndíjprogramra beérkező pályamunkákat is."

UniCredit Tehetségprogram - Mazzag István: Cím nélkül
UniCredit Tehetségprogram - Mazzag István: Cím nélkül

"A világ és Európa műtárgypiacai 2011-ben már hónapokon át ismét jó eredményt mutattak, sőt 2012 első heteiben új rekord is született a nemzetközi műtárgypiacon. Itthon 2008 végétől elindult egy átrendeződési, alkalmazkodási folyamat, az idén pedig már jó reményeink vannak arra, hogy a hazai piacon is jelentős eredmények szülessenek" - mondta Sipos József, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója. "Magyarán, ahogy a gazdaságot, a kortárs műtárgypiacot is segíteni kell az önfejlődésben. Ehhez kapcsolódóan részt vállalunk annak elismertetésében, hogy a kortárs magyar alkotók többen is fel tudnak mutatni nemzetközileg releváns, kiváló alkotásokat. Mivel az UniCredit Bank maga is jelentős kortárs gyűjteménnyel és közvetlen nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, jók az adottságaink, hogy a hazai gazdaságban vállalt szerepünkhöz hasonlóan, a magyar kortárs műtárgypiacon is élénkítő szerepet vállaljunk, és elősegítsük annak bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe."

A pályázatoknak tartalmazniuk kell a pályaművek fotóit, a szerző önéletrajzát, a pályázati adatlapot, valamint a hallgatói jogviszony igazolását. Egy alkotó több művel is pályázhat. A jelentkezés határideje 2012. április 27-én éjfél. A jelentkezési lap - a részletes pályázati információkkal együtt - megtalálható a www.unicreditbank.hu, a www.amadeusalapitvany.hu és a www.fineartinvest.hu weboldalakon, valamint az érintett művészeti egyetemek honlapjain is. A pályázatokkal kapcsolatos további információkért az érdeklődők Giró-Szász Krisztinát kereshetik (info@fineartinvest.hu).