Benedek

A Modell megy a Velencei Biennáléra

2012.02.19. 15:00

Programkereső

A zsűri jelölése alapján Bachmann Bálint és Markó Balázs lesznek az augusztus 29. és november 25. között megrendezett 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás magyar pavilonjának rendezői.

A zsűri külön elismerésben részesíti a PANEL - venicycle system című pályaművet (kurátorok: Polyák Levente, Kukucska Gergely, Antal Balázs) - Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója és a biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa hivatalosan javasolja David Chipperfield főkurátornak, hogy amennyiben lehetőséget lát rá, ezt a projektet hívja meg a biennálé központi kiállításába.

Az első forduló beadási határideje 2012. január 6. volt. Rekordszámú, 12 érvényes pályázat érkezett be és ezek mindegyike részt vett a második - prezentációs - fordulóban is. A zsűri fontosnak és támogatandónak tartotta, hogy a pályázatok a földrajzi sokszínűséget is képviseljék, így pozitívumként értékelte, hogy Mauritiustól Dabasig terjedt a résztvevők köre. Ugyanilyen fontos fejleménynek tartotta a bíráló bizottság azt is, hogy egyetemi hallgatók is bekapcsolódtak a projektekbe.

Bachmann Bálint és Markó Balázs: Modell
Bachmann Bálint és Markó Balázs: Modell

A Gulyás által kiírt nyilvános pályázatot egy héttagú zsűri bírálta el, rajta kívül részt vett még a döntésben Boros Géza művészettörténész, a NEFMI művészeti főosztályának vezetője, Ferencz István építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Guttman Szabolcs építész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára, Kálmán Ernő építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Készman József művészettörténész, a Műcsarnok vezető kurátora és Wesselényi-Garay Andor építészkritikus, a 2010. évi Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának kurátora.

Miután Gáspár Júlia mandátuma lejárt, 2012. február 1-től új vezetője van a Műcsarnok Biennále Irodájának, dr. Puskás István. Az építészeti kiállítás előkészítését és megvalósítását ő koordinálja. Puskás a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének egyetemi adjunktusa. Tudományos munkássága mellett a rendszerváltás óta foglalkozik kulturális program­szervezéssel. Számos művészeti projekt előkészítésében dolgozott jelentős olasz intézményekkel együtt (többek között a firenzei Uffizi Képtárral, a Tudománytörténeti Múzeummal, valamint az Olasz Kulturális javak Minisztériumával).

A pályázat részletes indoklása - az összes beadott pályaművel együtt - február 15-től letölthető a www.velenceibiennale.com honlapról.