Beáta, Izolda, Lea

A Mai Manó és az Inda fotópályázata

2012.02.21. 08:00

Programkereső

A Duna idén kifejezetten népszerű - a Mai Manó Ház és az Indafotó együtt írt ki pályázatot a folyóról, a leadási határidő március elseje.

A Dunát a Danube Flow nevű kezdeményezés is népszerűsíti, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház kiállítása, a Duna - nyitott könyv kapcsán meghirdetett pályázat szövegét pedig itt olvashatják:

"Meglásd, ha majd nem leszünk!..."
József Attila: A Dunánál, 1936 (részlet)

Nagyon különböző országok léteznek egymás mellett ezen a tájon. Ha közös nevezőt próbálunk keresni köztük (próbáljunk!), akkor abban biztosan egyeznek, hogy rövidebb-hosszabb szakaszukon átfolyik a Duna, mely a történelem előtti időktől közvetít népek, területek, országok között. Kultúrát, gazdasági javakat, létformákat, jót és rosszat, mindent. Minden, amit el lehet mondani, ott van egy zseniális költő versében, amit bár 1936-ban írt, de még egy névelőt sem haladt meg belőle mára az idő. Érvényes volt akkor és ma is és holnap is az lesz.

A Mai Manó Ház és az Indafotó közös pályázata (Duna - nyitott könyv)
A Mai Manó Ház és az Indafotó közös pályázata (Duna - nyitott könyv)

Jelen pályázat meghirdetésével lehetőséget kívánunk nyújtani mindazoknak a fényképezőgépet használóknak, akik fontosnak tartják, hogy Európa második leghosszabb folyójának pillanatait, történetét megörökítsék. Olyan fotókat is várunk, amelyek konkrét helyeken mutatják be a Duna jelenlétét és az ott élőket de olyanokat  is, amelyek a folyó általános jellegzetességeire építkezve jelenítik meg magát a vizet és annak sajátosságait.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a kiállításon szereplő fotók mellett, a pályázati munkák milyen párhuzamosan létező érzéseket és élményeket dokumentálnak. A pályázat célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a fotográfia elengedhetetlen dokumentáló jellegére, amely az utókornak (és persze a jelennek is) szól. Ez a mára már teljesen elterjedt, szinte mindenki számára elérhető és egyszerűen használható eszköz kiválóan alkalmas arra is, hogy megörökítsük a Duna ismert és ismeretlen részleteit.

Minderről bővebben a Mai Manó Ház honlapján találnak információt.