Sándor, Ede

Indul a Müszi

2012.02.23. 08:00

Programkereső

A Művelődési Szint a Blaha Lujza téri Corvin Áruház évek óta kihasználatlanul álló harmadik emeletén fog működni, egy egyedülálló közösségi alkotótérként, éljen!

Egy fiatal művészekből álló csapat a legfrissebb európai trendeket követve komplex kulturális és civil közösségi teret tervez kialakítani. A MÜSZI egyidejűleg ad majd helyet közösségi tevékenységeknek, nyilvános művészeti és társadalmi eseményeknek, valamint zárt ajtók mögött folyó műhelymunkának. Mindezt az állami forrásoktól független módon szeretnék megvalósítani.

MÜSZI - Művelődési Szint
MÜSZI - Művelődési Szint

A Müszi története 2011 őszén kezdődött, amikor az alapítók meglátták az óriási, kihasználatlan térben rejlő lehetőségeket és elszánt munkába kezdtek, hogy megvalósítsák Budapest hiánypótló közösségi alkotóterét. A terület birtokba vétele után decemberben a MÜSZI ötletgazdái (Bársony Júlia, Tillmann Lili és Kálmán Mao Mátyás) pályázatot írtak ki alkotóműhelyek bérlésére, az érdeklődés pedig minden várakozásukat felülmúlta. Alig két hét leforgása alatt közel nyolcvan alkotócsoport nyújtotta be pályaművét. A beérkezett munkákból szakmai kuratórium választotta ki a nyertes alkotókat, a Studio Nomad építészcsoport pedig folyamatosan dolgozik az alkotóterek kialakításán. Újrafelhasznált (recycling) anyagokkal dolgoznak, a térelválasztó falak és a vizesblokkok kialakítását is zöld építőanyagok felhasználásával oldják meg. A Művelődési Szint értékvilágának meghatározó elemei a társadalmi és környezeti tudatosság, a fenntarthatóság, az alulról szerveződés, az innovatív és együttműködői szemlélet és a függetlenség.

MÜSZI - Művelődési Szint
MÜSZI - Művelődési Szint

A Művelődési Szint koncepciója teljesen újszerű a hazai kulturális életben. Egyedülálló és nagyon aktuális az a célkitűzés, hogy az állami forrásoktól független piaci művészetfinanszírozás irányába kívánják elmozdítani az alkotókat és a ház működtetését. A helyszín kialakítása a válság hatásaira reagáló közösségi építészet trendjébe simul. A külön terekben (irodákban, stúdiókban, műhelyekben) megvalósuló, a városban elszórtan helyet kapó művészeti kezdeményezéseket egy környezettudatosabb és gazdaságosabb nagy közös térbe integrálják, ahol lehetőség nyílik a terhek közös megosztására és a közös alkotómunkára is. Sokrétű átjárás válik így lehetségessé az alkotóművészek, az alkotók és a házban megrendezésre kerülő kulturális rendezvények, a művészek és a házban helyet kapó co-working irodát látogató szakemberek között - mindez későbbi munkakapcsolatok, tapasztalatcserék, új gondolatok és innovációk születésének első momentuma lehet. A Müszi alkotócsapatában reprezentálják magukat külföldi művészek is, erősítve ezzel a nemzetközi kapcsolathálót és megágyazva a rezidensprogramoknak.  A tervek szerint éjjel-nappal nyitva tartó alkotóbázis és kulturális központ színház- és táncstúdiókon, képzőművészeti alkotóműhelyeken és raktárhelyiségeken kívül közösségi tereket, prezentációs és konferenciatermet is magában foglalna.

MÜSZI - Művelődési Szint
MÜSZI - Művelődési Szint

A MÜSZI csapata a megkezdett munkálatok folytatására a www.creativeselector.hu weboldalon is gyűjt támogatókat. Itt a projektek elindításához szükséges összeget a "sok kicsi sokra megy" elve alapján a közösség „dobhatja össze" (a hasonló, közösségi finanszírozás elve alapján elindult Kezdheted.hu-ról itt olvashatnak). A támogatók a felajánlott összegért cserébe különböző juttatásokban részesülnek. Aki ötezer forinttal támogatja az ötletet, fűszernövényt kap ajándékba, egyedi tervezésű, recycling tartóban. tízezer forint felett az alkotóművészek által készített egyedi képeslappal, illetve egy éves Tagsági Kártyával jutalmazzák a segítséget, valamint a mecénásokat meghívják az exkluzív nyitó bulira. Az ötvenezer forint felett adakozók az előzőek mellett a házban alkotó művészektől kisebb méretű, személyesen nekik készített műalkotást kapnak ajándékba (grafika, festmény, rajz). Aki támogatja a Müszi megvalósítását, részese lehet Budapest egyik legizgalmasabb helyszínének, és így létrejöhet a város legpezsgőbb kortárs, független kulturális csomópontja.