Bernadett

Antonio Banderas alias Picasso

2012.02.27. 13:00

Programkereső

A spanyol matadorszínész Zorro köpönyege után Picasso bőrébe bújik. Nem lesz nehéz dolga, az andalúz származás mellett még a két művész szülővárosa is megegyezik.

A spanyol színész az El País című lapnak elmondta: többször is lehetősége lett volna eljátszani Pablo Picassót a vásznon, de eddig minden alkalmat visszautasított. Most Banderas arra a mozifilmre mondott igent, amely Pablo Picassót egyik leghíresebb alkotásánk, Guernica című képének születését dolgozza fel, és amelyet Carlos Saura rendez. "Nagy tisztelet jár neki, én is malagái vagyok, mint ő, pár háztömbnyire születtem attól a helytől, ahol ő" - fogalmazott. Antonio Banderas most 51 éves, vagyis hasonló korban van, mint amikor Picasso elkészült a Guernicával. A művész 56 éves volt 1937-ben, amikor Picasso a film középpontjában álló festményt befejezte.

Pablo Picasso: Guernica
Pablo Picasso: Guernica

A kép a spanyol polgárháborúban a nacionalista erőket támogató német és olasz haderő által véghezvitt bombázások hatására született. A festő a baszkföldi Guernica városának bombázását örökítette meg a világhírű alkotáson, amelyet 1937-ben már be is mutattak a párizsi világkiállításon, ezzel figyelmeztetve a polgárháború szörnyűségeire.