Irén, Írisz

Újít a KOGART Ház állandó kiállítása

2012.02.27. 08:00

Programkereső

A Kovács Gábor Gyűjteménynek új honlapja is készült, ami a teljes kollekciót tudományos igénnyel dolgozza fel és bővíti folyamatosan. Az anyag a 18. század elejétől 1900-ig (Bogdány Jakabtól Csontváryig és Gulácsyig) tartó periódust öleli fel és a korszak legfontosabb alkotásait mutatja be.
Bogdány Jakab: Csendélet madarakkal, 1700-as évek eleje - Kovács Gábor Gyűjtemény (kovacsgaborgyujtemeny.hu)
Bogdány Jakab: Csendélet madarakkal, 1700-as évek eleje - Kovács Gábor Gyűjtemény (kovacsgaborgyujtemeny.hu)

Az elmúlt hónapokban sok fontos kép érkezett vissza különböző kiállításokról, többek között ezeket lehet most látni a KOGART Házban - a tervek szerint a tárlat a jövőben rendszeresen megújul, hogy a korszak más fontos képeit is bemutassa. A látogatók most többek között id. Markó Károly, Munkácsy Mihály, Paál László, Mednyánszky László, Gulácsy Lajos, Csók István, Csontváry Kosztka Tivadar alkotásairól, összesen 17 munkáról tudnak több információt szerezni okostelefonukba bújva. A kiállított művek mindegyike megtalálható a Kovács Gábor Gyűjtemény új honlapján is. A 360 darabos kollekcióban legalább 250 kép muzeális értékű, a magyar kultúra szempontjából is kiemelkedő jelentőségű  (az alkotásokat diavetítés formájában is meg lehet nézni). Az új oldalon a művek feldolgozása tudományos igényű, megfelel a legmodernebb katalógusok elvárásainak (a Magyar Nemzeti Galéria is dobott a honlapján, erről bővebben itt).

Gulácsy Lajos: Bíbor és smaragd, 1906 - Kovács Gábor Gyűjtemény (kovacsgaborgyujtemeny.hu)
Gulácsy Lajos: Bíbor és smaragd, 1906 - Kovács Gábor Gyűjtemény (kovacsgaborgyujtemeny.hu)

Az online anyag természetesen egy folyamatosan változó, bővülő adathalmaz, hiszen időnként előbukkanhat eddig nem ismert információ - a szerkesztők törekszenek arra, hogy mindig a legfrissebb és a legteljesebb állapotot mutassák be. A honlap segítségére lehet a kutatóknak és az érdeklődőknek, tájékoztatást nyújtva például arról, milyen kiállításokon szerepeltek vagy szerepelnek éppen a gyűjtemény képei, egyenként megnevezve a helyszíneket, és fotóval illusztrálva az azokon szereplő műveket 2004. április 20-ig visszamenőleg. A gyűjtő, Kovács Gábor ugyanis ezt a dátumot jelölte ki kezdőpontnak a gyűjtemény nyilvánossága szempontjából. Ekkor, a KOGART Ház és benne a Kedvenceim című tárlat megnyitásával, illetve az akkor kiadott albummal vált a nagyközönség számára is hozzáférhetővé a magángyűjtemény.

Még február 26-ig lehet látni a KOGART Házban James Ensor kiállítását,  kritikánk róla itt - a március elejéig nyitva tartó Kinek jó? című tárlat pedig a KOGART Galériában látható.