Alfréd

Itt a tavasz?

2012.02.29. 08:00

Programkereső

Remélhetőleg hamarosan elérkezik a biciklizős fűben ücsörgés és hasonló tavaszi nyalánkságok ideje, de mindez ne gátoljon meg senkit a műélvezetben. Márciusban roskadásig telhetünk kortárs kultúrával - és ez még csak hat tárlat.

A 2B Galériában az észlelés határaival játszik egy kiállítás vakok és gyengénlátók számára készült installációkkal, a B55-ben nyolc londoni művész állít ki a nyári Olimpiára hangolva, az Anker ebben a hónapban Dömölky Dániel táncfotóit mutatja be, a Képzőn külföldi és pesti egyetemek hallgatóinak képgrafikáit, az Enigma Arts Galériában Könyv Kata nem éppen vidám festményeit lehet látni, a Várfok és a Projekt Room pedig szobrászattal, festészettel és fotóval vár. Lehet kezdeni az elmerülést.

SZINESZTÉZIA, a percepció kiterjesztése vakok és gyengénlátók, valamint látók számára
(március 12-ig)

A szinesztézia jelensége során az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, egyfajta összeérzést hozva létre többek között a látás, a hallás vagy a tapintás között. Azok számára, akik nem rendelkeznek a látás képességével, a képzőművészeti alkotások élvezete értelemszerűen szinte teljességgel elérhetetlen. Mára viszont messze nem csak vizuálisan befogadható munkákat ismerünk. A kiállítóterekben és múzeumokban egyre több audiovizuális, vagy akár teljesen a hallásunkra ható művel találkozhatunk. A 2B kiállításán a vakok és gyengénlátók mellett a látók is kitágíthatják saját érzékelésük határait. Négy fiatal közép-európai képzőművész, Martin Blažíček, Blazsek András, Kiss László és Zérczi Attila workshopok keretein belül látássérültekkel közösen készített el egy-egy audiovizuális installációt. 2012 folyamán a művek további három helyszínen lesznek még kiállítva, például Prágában is. A kiállítás kurátora Rózsás Lívia.

Szem
Szem

BACK AND FORTH - 8 MŰVÉSZ LONDONBÓL
(március 17-ig)

A tárlat része annak a programsorozatnak, amit a British Council, a Magyar Olimpiai Bizottság, a B55 Kortárs Galéria és a Csodalámpa Alapítvány közösen szervezett - szeretnék felhívni a figyelmet a művészet, a sport, a társadalmi szerepvállalás és a sokszínűség fontosságára, az aktualitást nyilván a nyári londoni Olimpia adja. A B55-ös kiállítás különböző nemzetiségű és korú, Londonban élő kortárs képzőművész festményeiből ad válogatást. A kiállított művek a szín, fény, tér és anyag dinamikáját járják körül. A művészek közt található a korábban a Tate Modernben is kiállító Simon Callery és a német származású Lothar Götz is, akinek hatalmas méretű falfestményei Európa számos intézményében és galériájában láthatóak. Estelle Thompson és Rose Davey élénk és intenzív színmezőkkel operálnak, Jane Bustin irodalmi és filozófiai alliterációkkal keveri vizuális nyelvezetét. A kiállításon résztvevő két magyar művész, Keserü Károly és Jovánovics Tamás a képfelület lebegtetésével játszik, míg Dillwyn Smith kollázsszerűen szőtt és festett vásznain kisérletezik.

Back and Forth - 8 művész Londonból (B55 Galéria)
Back and Forth - 8 művész Londonból (B55 Galéria)

INAIR
(március 30-ig)

A táncban és a fotográfiában közös, hogy mindkettő képes egy pillanatba sűríteni mondanivalóját: a táncos egy mozdulatban, a fényképész egy kiragadott pillanatban teszi ezt. Ilyen találkozásokat mutat be az INAIR - a zenés táncos megnyitó március 5-én lesz az Anker Klubban. A kiállítás képeit Dömölky Dániel készítette, ő évek óta foglalkozik dokumentarista és konceptuális tánc és mozgás fotográfiával. Korábbi tárlata a moveIN' e kettősséget állította egymás mellé és egymással szembe. Az INAIR most csak konceptuális mozgás és tánc fotókat mutat be. A sűrített pillanat az érzelmek, gondolatok, energiák csúcspontját reprezentálja, akár egy kitartott ölelésben, akár a levegőben egy ugrás precízen kivitelezett ívében. Nem számít, hogy kortárs, kontakt, balett vagy pusztán egy felszabadult mozdulat, mind e pillanatra készül, ahogy a fényképész is.

Dömölky Dániel: INAIR (Anker Klub)
Dömölky Dániel: INAIR (Anker Klub)

GRAPHICS OPEN 2012
(március 31-ig)

A kiállításon résztvevő krakkói, prágai, zágrábi, budapesti, bécsi és pozsonyi felsőoktatási intézmények hallgatóinak az elmúlt öt évben készített grafikai műveiből ad válogatást a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A képgrafikai tárlat egyfajta kortárs seregszemleként a hagyományos műfajokat, az újszerű és a modern technikai törekvéseket is bemutatja. A kiállítás további célja, hogy a majd száz műalkotáson keresztül megismerjük a felsőfokú grafikaoktatás eredményeit és a kortárs grafika válaszait a jelenkor kérdéseire. A résztvevő intézmények: Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie, Akademie výtvarných umění v Praze, Akademija Likovnih Umjetnosti u Zagrebu, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest, Universität für angewandte Kunst Wien és Vysoká Škola Výtvarných Umení, Bratislava.

Graphics Open 2012 (Képzőművészeti Egyetem)
Graphics Open 2012 (Képzőművészeti Egyetem)

Átvilágítás - SCREENING
(március 31-ig)

Könyv Katát időtlen jelképei, megszokottól eltérő szimbólumképző rendszere, az általa felvetett gondolati elemek olyan kortárs festővé teszik a nemzetközi művészeti szcénában, akinek a reflexiói messze túlmutatnak a hagyományosan értelmezett képzőművészeti forma- és tartalomrendszereken, kategóriákon. Művein gyakran elhagyott terek, gyárépületek kulisszái között jelennek meg archaikus elemek, töredezett szoborrészletek monokróm szerkesztésében. Festészetének feszültsége az első látásra össze nem illő tárgyak, elemek társításából ered. Az Enigma Arts Galériában látható Átvilágításon tárgyi metaforái, provokatív társadalomkritikai kérdései végtelenül önző, felelőtlen, a minden és mindenki pótolható gondolkodásmódot képviselő világunkat mutatja be.

Könyv Kata: Átvilágítás (Enigma Arts Galéria)
Könyv Kata: Átvilágítás (Enigma Arts Galéria)

Kertek és Katedrálisok + Emlékkristályok
(április 7-ig)

Márciusban a Várfok Galériában aatoth franyo festő és Ervin Patkai szobrász közös tárlata látható (ez lesz a Kertek és Katedrálisok), a Várfok Project Room pedig Misetics Mátyás fotóművész helyspecifikus projektjét mutatja be Emlékkristályok címmel (a Project Room előző tárlatáról, Christiane Peschek fényképeiről írt kritikánkat itt lehet elolvasni). Patkai műveiből ritkán lehet válogatást látni Magyarországon, ráadásul a művész idén ünnepelné 75. születésnapját. Bár az alkotásokat egybefogó elnevezés lírainak tűnhet, a tárlat gerincét rendkívül erőteljes szerkezeti elemek képezik: egyfelől, a festészet terén aatoth franyo kompozícióinak és tartalmi egységeinek, másfelől, a szobrászat terén Ervin Patkai "építményeinek" köszönhetően. Misetics 2007-ben diplomázott a MOME fotó szakán és 2011 őszén csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez Korniss Péterrel együtt, így ez lesz az első egyéni megmutatkozása itt. Misetics a megrendezett fotográfia híve, akinek szinte már védjegyeivé váltak a szürreális hangulatú, mesterséges fényekkel bevilágított éjszakai jelenetek.

Misetics Mátyás: Emlékkristályok (Várfok Galéria Projekt Room)
Misetics Mátyás: Emlékkristályok (Várfok Galéria Projekt Room)