Alfréd

Zelnik István adománya

2012.03.03. 14:00

Programkereső

A műgyűjtő egymillió dollárért venne meg egy kambodzsai kőszobrot, majd ő adná azt vissza adományként a délkelet-ázsiai országnak.

Még a Sotheby's aukciósház New York-i raktárában vár vevőre az ezeréves műtárgy. Zelnik István, az Andrássyn tavaly szeptemberben megnyílt Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum létrehozója az MTI-nek megerősítette az információt, amiről a The New York Times írt: egymillió dollárért (több mint 210 millió forintért) vásárolna. A homokkő szobor értéke a szakértők becslése szerint még többet ér, 2-3 millió dollárra tehető. A műkincset tavaly márciusban vonta vissza árveréséről az eladó kérésére a Sotheby's, mert a kambodzsai kormány közölte, hogy a műtárgy illegálisan került ki az országból. Az amerikai belbiztonsági minisztérium vizsgálatot kezdett a tisztázatlan eredetű műkincs ügyében, de a kambodzsai kormány jelezte: nem kéri a szobor lefoglalását addig, amíg tárgyalásokat folytatnak az aukciósházzal arról, hogy egy magángyűjtő megvásárolja azt adományozás céljából.

Kambodzsa arra kérte a Sotheby's-t, hogy kezdjen tárgyalásokat Zelnikkel, aki az MTI megkeresésére még február elsején közölte: a szobor becsértéke a Sotheby's-nél valóban magasabb volt, az azonban irreális ár - a kambodzsai kormány az UNESCO támogatásával már tavaly sikerrel visszavonatta a műtárgyat az aukciósház árveréséről. Megerősítette, hogy tárgyalásban áll a Sotheby's alelnökével és megtette ajánlatát - most ennek elfogadására vár. Lehetséges az is, hogy a műalkotás visszajuttatása érdekében a Zelnik-gyűjtemény más darabjaiból jótékonysági árverésre kerül sor, így a vételár akár meg is haladhatja az egymillió dollárt.

Zelnik István
Zelnik István

A lábfej és talapzat nélküli szobor másfél méter magas, mintegy nyolcvan kilogramm súlyú és az Angkortól ötven kilométerre északra fekvő Koh Ker egyik templomából származó szoborpár egyike. Mintegy kétszáz évvel idősebb, mint a világhírű Angkor romváros szobrai. Helyi régészek a lábfejet és a talapzatot megtalálták Kambodzsában. A szoborpár másik darabja a kaliforniai Pasadena Norton Simon Múzeumában van 1980 óta - írta az amerikai napilap. A szobrot egy európai műgyűjtő akarja eladni, aki a londoni Spink and Son aukciósháztól vásárolta meg azt 1975-ben, majdnem húsz évvel azelőtt, hogy a kambodzsai kormány betiltotta a műtárgyak kivitelét az országból. A Spinknél, amely 1993-től a Christie's része, nincsenek már meg azok a feljegyzések, amelyekből kiderülne, hogyan került hozzájuk a műtárgy.

Zelnik egy 12. századi ókhmer feliratos ezüsttálat már a Phnom Penh-i Nemzeti Múzeumnak adományozott. A műgyűjtő akkor az MTI-nek elmondta, hogy felkérést kapott a kambodzsai kormánytól egy rendkívüli kultúrtörténeti értékű kőszobor megvásárlására, amelyet a Sotheby's aukciósház szerepeltetett volna egy márciusi árverésen. Zelnik István most az amerikai lapnak azt mondta: "kétségtelen, hogy a szobrot a háború utolsó szakaszában hurcolták el az országból. A legjobb megoldás, ha én megvásárolom azt adományozás céljára".