Alfréd

Csúszik a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria összevonása

2012.03.04. 11:00

Programkereső

A kormány határozata értelmében a tervezetthez képest négy hónappal később, július 1-jén valósul meg a fúzió. A döntés oka az MNG-nél feltárt több mint százmillió forintos adósságállomány.

A február 29-i kormányhatározat a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának kezdeményezése és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előterjesztése alapján az egyesítésről szóló 2011. októberi döntést csupán határidejében módosította, tartalmában nem - tájékoztatta a Szépművészeti vezetője március 1-jén az MTI-t. Baán László szerint világossá vált: a Nemzeti Galéria költségvetésében olyan mértékű hiány mutatkozik, hogy a két intézmény egyesítésére csak a pénzügyi problémák rendezése után kerülhet sor. "Ez jelenti egyfelől az okok feltárását, másrészt az ebből fakadó intézkedési terv elkészítését" - jegyezte meg.

Magyar Nemzeti Galéria - épület
Magyar Nemzeti Galéria - épület

Baán kiemelte, hogy a kormány az intézkedési terv alapján tudja meghozni azokat a döntéseket, amelyek után az egyesítés "tiszta lappal" mehet végbe. Az összevonásig a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria önállóan működik, ugyanakkor a kormánydöntés alapján, az egyesítés utáni időszakra vonatkozó, hosszabb távú döntéseiben a Galéria vezetése egyeztet a Szépművészetivel. Baán László tudomása szerint az MNG-ben Csák Ferenc igazgatása alatt, 2011 végéig felhalmozott adósság meghaladja a 110 millió forintot, ráadásul az intézmény költségvetését ezen felül az elmúlt hónapokban végrehajtott leépítések nyomán fizetendő több tízmillió forintnyi felmentési és végkielégítési összegek is terhelik.

A négy hónapos halasztás az egyesítés folyamatát a gyakorlatban nem befolyásolja - hangsúlyozta a főigazgató, aki reményét fejezte ki, hogy a vizsgálatok lezárulta után egy egyszeri kormányzati gyorssegéllyel rendeződhet az MNG, mint a magyar képzőművészet országos múzeumának pénzügyi helyzete. Baán beszámolt arról is, hogy a következő időszak hazai és nemzetközi kiállítási terveiről már most rendszeres konzultáció folyik a két intézmény között. Az együttműködés zökkenőmentes a Nemzeti Galéria vezetőivel, köztük Szücs György megbízott főigazgatóval.

Csák Ferenc  2011. december 31-i hatállyal mondott le tiltakozásul az összevonást is kezdeményező kormányhatározat ellen. A fúzióról szóló döntést más szakmabeliek is heves ellenállással fogadták, többek között a hatástanulmányok és a szakmai párbeszéd elmaradása miatt. Az elképzelések szerint 2012. szeptember 30-ig Baán László kormánybiztosként felel a "MúzeumLiget" előkészítéséért. Ide más tervek mellett az MNG és a Szépművészeti összevont gyűjteményének egy része mellett megépülne a Magyar Fotográfia Múzeuma is.

Szépművészeti Múzeum - épület
Szépművészeti Múzeum - épület

Az MNG 2011. november 7-én kiadott sajtóközleményéből: "E hallatlan lépéssorozat előkészítéséről sem a Magyar Nemzeti Galériának, sem a művészettörténész szakmának nem volt tudomása. Koncepció, stratégia vagy hatástanulmányok nem előzték meg ezt a döntést. Példa nélküli egy nemzeti gyűjtemény önállóságának megszüntetése néhány hónap leforgása alatt."