Fábián, Sebestyén

Szeretne John Lennonnal kiállítani?

2012.03.13. 16:11

Programkereső

A szegedi REÖK Hogyan látod John Lennont? címmel karikatúra-versenyt és nyereményjátékot indított a Facebookon - a legjobbak bekerülhetnek a május 6-ig futó, az ex-beatle rajzait bemutató tárlat tényleges kiállítóterébe is.

A REÖK követői a közösségi oldalon egy applikáció és az egerük segítségével alkothatják meg saját művészi elképzeléseiket Lennonról. A beküldött rajzokból virtuális kiállítást is rendez a REÖK, az a három karikatúra pedig, ami a legtöbb like-ot gyűjti be a kiállítás végéig, értékes nyereményeket ér: az első helyezett páros bérletet kap a Szegedi Szabadtéri Játékok öt nyári produkciójára, a második páros belépőt a Mária című musicalre, a harmadik szintén páros belépőt a Hegyen-völgyön lakodalom című táncműre.

John Lennon, az Imagine-hez készített hirdetés, Billboard, 1971. szeptember 18.
John Lennon, az Imagine-hez készített hirdetés, Billboard, 1971. szeptember 18.

Hiába bomlott fel a Beatles több mint negyven éve (ez azért elég súlyos), alig telik el úgy nap, hogy fel ne bukkanna valami hozzájuk köthető új esemény. Egyelőre úgy tűnik, az olyan ikonikus arcok mellett, mint például Elvis vagy Monroe, a Beatles is egy kimeríthetetlen forrás (egészen friss, 2011-es például Martin Scorsese dokuja George Harrisonról, a Living in the Material World).

John Lennon Festeni is tanult, aztán mégiscsak a zene mellett kötött ki - ennek azért talán mindenki örül. A képzőművészetet első szenvedélyének tekintette, jóval azelőtt kezdett rajzolni, mint hogy megvette élete első gitárját. A Liverpool College of Art-ban (1957-1960) volt a legjobb barátja például Stuart Sutcliffe is, aki a hőskorban basszusgitáron játszott a még formálódó Beatlesben (a legendák szerint együtt jöttek elő az együttes nevével is). Lennon idén október 9-én lenne hetvenkét éves, és december 8-án lesz harminckét éve annak, hogy Mark David Chapman New Yorkban meggyilkolta.

John Lennon: War is Over (Szeged, Reök)
John Lennon: War is Over (Szeged, Reök)