Bernadett

Huszadik századi életképek

2012.03.19. 08:10

Programkereső

Március 21-től lehet megnézni a Holokauszt Emlékközpontban a Centropa 11 országban bemutatott vándorkiállításának magyar adaptációját, a Történetek egy családi albumból című tárlatot, ami nyolc téma köré rendezve, archív képek és személyes interjúk felhasználásával mutatja be a múlt század kárpát-medencei zsidóságára jellemző életképeket.

Hétköznapi emberekről, pékekről, gyári munkásokról, tanárokról, ápolónőkről szól a kiállítás, akik akár a szomszédaink is lehetnének. Magával ragadó történeteket láthatunk gyermekkorról, iskolás évekről, szerelemről, házasságról, gyermekvállalásról és arról, kinek-kinek hogyan sikerült túlélnie a holokauszt borzalmait, miként tudta újrakezdeni az életét.  A hatalmas családi fotóalbumot lapozgatva mosolyogtató vagy elszomorító, szívmelengető vagy torokszorító történetek tárulnak fel.

Holokauszt Emlékközpont, Cenrtopa - Történetek egy családi albumból
Holokauszt Emlékközpont, Cenrtopa - Történetek egy családi albumból

A Centropa bécsi székhelyű nemzetközi szervezet, amely a zsidóságról - az 1870-es évektől egészen napjainkig terjedő időszakból származó - 22 000 digitalizált fotót és 1300 interjút őriz és tár az érdeklődők elé. A szervezet gyűjteményének felhasználásával új perspektívákat kíván nyújtani a holokauszt oktatásában. Jelenleg 11 vándorkiállítása járja a világot és jut el oktatási intézményekbe, múzeumokba. Mindegyik tárlata variáció egy témára: a Centropa archívumában az adott országra vonatkozó interjúkból és hozzá kapcsolódó fényképekből válogatva 8 téma köré csoportosítja a bemutatásra kerülő kordokumentumokat: iskola, munka, szabadidő, nyaralás, katonaság, vallásos élet, portrék és holokauszt.

Holokauszt Emlékközpont, Cenrtopa - Történetek egy családi albumból
Holokauszt Emlékközpont, Cenrtopa - Történetek egy családi albumból

A Centropa kiállítások jellemzője, hogy elsősorban nem megtekintésük fontos, hanem a megjelenő személyes történetekkel és sorsokkal való megismerkedés teszi igazán érdekessé őket. Számos pedagógiai és módszertani anyag készült felhasználásukra, melyeket gyakorló pedagógusok és oktatók fejlesztettek ki. A tárlatot a Centropa a Holokauszt Emlékközponttal és a Haver Alapítvánnyal együttműködésben innovatív és interaktív módszerekkel kívánja bemutatni a fiatal korosztálynak. A kiállítás a Holokauszt Emlékközpontban megtekinthető felnőtt tárlatvezetőkkel, kortárs diákvezetéssel és kérhető a Haver Alapítvány interaktív foglalkozásaival is.