Mátyás

Áprilisi last minute

2012.03.22. 09:07

Programkereső

A következő hónapban még elcsíphető kiállításokat ajánlunk, összesen hetet - a helyszínek a Faur Zsófi - Ráday Galéria, a Szatyor, a Kassák Múzeum, a Werk, a KOGART Ház, a 2B és a Mai Manó.

A jövő előre nem látott eseményei és a már megtörténtek (április 8-ig, Faur Zsófi Galéria)
Fabricius Anna egyéni kiállításán a múlt és a jövő, a hagyományok és az elvárások közé kifeszített egyént középpontba állító sorozatai kerülnek bemutatásra. Ezt a vonalat az Éjszakai pillangók ruhában (2003), a Használt adatok (2004), a Csillagtúra (2008), a Vaj (2007, 2011), a Haszontalan jótanácsok (2010) és A jövő előre nem látható eseményei (2011) című sorozatokban kísérhetjük végig. A másik fő iránnyal, a csoportfotók szigorúságával szemben ezek a képek a játékos alkotói módszert képviselik, ahol az intimitás és személyesség szövi egybe a lehetségest és a létezőt, úgy hogy közben mindkettő egyaránt valóságalakító erővel bír.

Fabricius Anna: A jövő előre nem látott eseményei és a már megtörténtek (Faur Zsófi - Ráday Galéria)
Fabricius Anna: A jövő előre nem látott eseményei és a már megtörténtek (Faur Zsófi - Ráday Galéria)

LOWBROW - alantas művészet? (április 15-ig, Szatyor Bár és Galéria)
Azzal, hogy 1994-ben Robert Williams elindította a Juxtapoz magazint, felelevenítette az egykor rebellis képzőművészeti folyóiratok hagyományát, és fórumot biztosított azoknak a művészeti jelenségeknek, amelyekkel meg lehetne tölteni a "posztmodern elutasítottak szalonját". Ezt a "kiállítóteret", illetve az alkotásokat nem a hagyományos művészeti helyszíneken kell keresnünk, hanem ők találnak meg minket: a közterek felületein, magazinokban, lemezborítókon, gördeszkák hátlapján vagy épp valaki felkarján, talán pont ezért sem kerültek a műkritika látóterébe. Nem lehetnének előítéleteink egy vizuális produktummal kapcsolatban kizárólag a megjelenési hordozójából kiindulva: ez legalább akkora hiba lenne, mint amikor megelőlegezzük valaki szellemi képességeit abból, hogy az illetőnek magas-e vagy alacsony a homloka. A kiállítók Borbás Róbert, Gabay Gergely, Gazdag Ágnes, Gáspár Tamás, Jáger Attila és Kupcsik Adrián, a kurátor Zsigó Bianka.

LOWBROW - alantas művészet? (Szatyor Bár és Galéria)
LOWBROW - alantas művészet? (Szatyor Bár és Galéria)

Az avantgárd magángyűjteményekben II. - A kölcsönös hatások körei (április 15-ig, Kassák Múzeum)
A tárlat a történeti avantgárd szellemi teljesítményére és a még kevéssé ismert kapcsolódási pontokra szeretné felhívni a figyelmet. A zágrábi Marinko Sudac a régió legnagyobb avantgárd gyűjteménye - a több tízezer műalkotás és dokumentum közül válogatva a Kassák Múzeum kiállítása most a jugoszláviai történeti avantgárd szereplői, Kassák Lajos MA-köre és a Ljubomir Micić nevéhez kötődő Zenitista mozgalom húszas évekbeli kapcsolatát járja körül. A kiállító művészek között ott van például Bortnyik Sándor is.

Az avantgárd magángyűjteményekben II. (Kassák Múzeum)
Az avantgárd magángyűjteményekben II. (Kassák Múzeum)

Sugárút - Kocsis Imre festőművész gyűjteményes kiállítása - április 15-ig (KOGART Ház)
A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a kortárs magyar képzőművészet klasszikusait bemutató sorozatát folytatja. A festőművész tanárként generációkat indított el a Képzőművészeti Egyetemen, a kiállítás pedig már fél évszázadot mutathat be. Kocsis nem igazán sorolható be az izmusok közé, egy kísérletező művészről van szó. A hetvenes évek elejétől hiperrealista képeket festett, aztán a modern grafikai eljárások felé mozdult el. A kiállításon majdnem száz alkotás látható, köztük festmények, grafikák és szobrok is.

Sugárút - Kocsis Imre kiállítása (KOGART)
Sugárút - Kocsis Imre kiállítása (KOGART)

A vágy organizmusa (április 18-ig, Werk Galéria)
Április 5-én este kilenckor Kacsák Tamás festőművész kiállítását Jaksity Katalin nyitja meg és Fellép Harcsa Veronika is. Kacsák Tamás: "Témaválasztásom egészen személyes. Már gyermekként elfogadtam, hogy egyik legjobb barátom, a nagynéném értelmi fogyatékos, mozgássérült. Munkáimban Ő és társai a maguk sajátos, eltúlzott tulajdonságaikkal a jelenkori társadalom szürreális torzói." A tárlat Kacsák harmadik egyéni kiállítása Budapesten, ezúttal is az értelmi fogyatékosok életre való rácsodálkozását boncolgatja.

Kacsák Tamás: Labdaszedő (Werk Galéria)
Kacsák Tamás: Labdaszedő (Werk Galéria)

Gerber Pál, Kicsiny Balázs és Böröcz András - Jó szerencsét! (április 16-ig, 2B Galéria)
Kicsiny Balázs: "Tizennégy éves koromig egy bányavárosban éltem, Nagybátonyban. Édesapám bányászcsaládból származott, ő is egy bányatelepen nőtt fel, bányamérnöknek tanult, de végül a bányász művelődési ház vezetője lett, szinte élete végéig. Az ötvenes években épült bérházban, ahol felnőttem, nagyrészt bányászcsaládok éltek. Ebben a házban mindenki mindenkit jól ismert, ezért is volt traumatikus élmény, ha bányaszerencsétlenség történt. A hatvanas évek közepén például, az a bányász szomszédunk halt meg a bányában, karácsony előtt néhány nappal, akit előtte Mikulásnak öltöztettek a ház lakói. Csak a 80-as évek elején tudatosult bennem, hogy a bányász háttér meghatározó személyes tapasztalat számomra, anyai nagyapám katolicizmusa mellett. Az 1984-ben festett Birodalom című festményemmel kezdődött el azoknak a műveknek a sora, amelyekben a bányászat szimbolikusan (kettős kalapács), vagy konkrétan (szén) is megjelenik. Külön köszönettel tartozom Körner Évának, aki felhívta a figyelmemet Szondi Lipót sorsanalízisére és tudatosította bennem, hogy a bányászat, mint hivatás alapvető emberi tulajdonságokat érint, a szocializációs kényszer és a destruktív ösztönök világába vezet (lásd: Szondi Lipót: Káin, a törvényszegő Mózes a törvényalkotó)."

Kicsiny Balázs: A köztársaság allegóriája, Daumier után, 1990 (2B Galéria)
Kicsiny Balázs: A köztársaság allegóriája, Daumier után, 1990 (2B Galéria)

Duna - Nyitott könyv - május 3-ig (Mai Manó Ház)
Kétszer ugyanabba a folyóba semmiképp sem lépünk. A Mai Manó kiállítása egy kifejezetten sokarcú víztömeget mutat be, különböző korszakokon keresztül. Egy nagyobb területet elfoglaló természeti egység, ha még határokon is keresztülfolyik, szükségszerűen köt össze különböző kultúrákat, népeket, gazdasági javakat - szóval mindent. Évszázadok telnek el, eszmék jönnek és mennek - egyéni sorsok és a közös történelmünk is ott játszódik a víz körül. Sokak mellett Hegedűs 2 László és Klotz Miklós képeit is bemutatja a kiállítás. 

Duna - Nyitott könyv (Mai Manó Ház)
Duna - Nyitott könyv (Mai Manó Ház)