Eleonóra

Andy Warhol és a világ

2012.03.23. 10:17

Programkereső

A pop art rocksztárjának híres zsidó személyiségekről készült portréit Bécsben lehet látni még szeptember elejéig, válogatott munkáit pedig Ázsiában utaztatják körbe egy vándorkiállításon.

Ausztria
A portrék 1980-ban, többnyire fotóra festéssel készültek - többek között Franz Kafka, Albert Einstein, Sigmund Freud, George Gershwin és Martin Buber vált Warhol-ikonná. A sorozat ötlete Ronald Feldman műkereskedőtől származik - Feldman azután vetette fel az elképzelést, hogy látta Warholnak Golda Meir izraeli miniszterelnökről készült arcképeit. A kereskedő mintegy száz névből álló listát állított össze, Warhol ezekből választott ki tízet. A sorozat fogadtatása a nyolcvanas években nem volt egyöntetűen kedvező: a művészt azzal vádolták, hogy anyagi haszonszerzés céljával trivializál fontos történelmi személyiségeket. A sorozat vitákat váltott ki a kiválasztott személyiségek miatt is, és amiatt is, hogy maga Warhol nem volt zsidó. A Zsidó zsenik - Warhol zsidói című bécsi kiállítás nem csak a tíz portrét, de azok keletkezési történetét is bemutatja. Az egyik interjúban az osztrák származású, New York-ban élő galériatulajdonos Feldman is visszaemlékezik a végleges lista kialakulására. A tárlaton láthatók a művész 1981-es bécsi látogatásakor készült fotók is, köztük André Heller portréja.

Andy Warhol: Zsidó zsenik - Warhol zsidói (Bécsi Zsidó Múzeum) - © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts
Andy Warhol: Zsidó zsenik - Warhol zsidói (Bécsi Zsidó Múzeum) - © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts

Szingapúr, Kína, Japán
A három ország öt városát érintő kiállítás-sorozat az egyik legnagyobb merítés Warhol munkásságából - olyan korai, a negyvenes és ötvenes években készült alkotásokat is bemutatnak, amiket amúgy nem igazán ismer a nagyközönség. A tárlatokra 260 festményt, rajzot, szobrot, filmet és videót mutatnak be Warhol négy különböző művészeti korszakából. A kiállított művek többségét az 1994-ben alapított pittsburgh-i Andy Warhol Múzeum adta kölcsön, és ez az első eset, hogy azokat ilyen átfogó kiállítás keretében mutatják be az ázsiai kontinensen. Az Andy Warhol: 15 perc örökkévalóság címmel szombaton Szingapúrban megnyílt kiállításon ott van a Campbell Leveskonzerv és a Marilyn Monroe-ról készült mindenki fejébe jól beleégetett portré is.

Andy Warhol idén februárban halt meg 25 éve, ennek kapcsán a róla írt portrénkért katt ide.

Andy Warhol: Önarckép, 1964 (copyright holder_AWF_forras_warhol.org)
Andy Warhol: Önarckép, 1964 (copyright holder_AWF_forras_warhol.org)