Zsuzsanna

A hídról figyelnek a Nemzet Színészei

2012.03.26. 09:07

Programkereső

Beígértük, itt van - kevesebb, mint tíz nap alatt készültek el a portrék a Rákóczi híd (volt Lágymányosi híd) pesti oldalának szürke támfalára. A faldekoráció hivatalos átadójára a Nemzeti Színház 10. évfordulójának alkalmából március 25-én délután került sor.

Az elkészült alkotáson szereplő színművészek: Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Komlós Juci, Kállai Ferenc, Garas Dezső, Lukács Margit, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc és Raksányi Gellért. A festményről Darvas Iván arcképe azért hiányzik, mert a portré elkészüléséhez özvegye nem járult hozzá. A falfestés koncepciója és kivitelezése a Suppré-Neopaint nevéhez köthető. A kreatív csoport a projekt megvalósításához szakmai partnerként a tíz éves Nemzeti Színházat kérte fel. A festéssel céljuk az volt, hogy felhívják az önkormányzatok figyelmét arra, hogy milyen rendhagyó módon és gyorsan válhat tetszetőssé, ötletessé egy kopott, szürke falfelület.

A Suppré-Neopaint folytatja a tavaly útjára indított TűzfalRehab elnevezésű programját - ennek keretén belül városi nagyméretű falfelületek, tűzfalak újulnak meg. 2011-ben három budapesti falfelületet is megfestettek, köztük a Király utcai játszótér mögötti képet és egy Dohány utcai iskola belső udvarát. A sikeres sorozat áprilisi állomásaként a Gombold Újra! divattervezői pályázat győztes művét festik majd meg egy belvárosi tűzfalra. Jankovits Barnabással, a csoport tagjával készült interjúnkat itt olvashatják.

A Suppré-Neopaint szeretné köszönetét kifejezni mindazoknak a hozzátartozóknak, akik hozzájárultak a képek megfestéséhez; a Trilak Festékgyár Magyarország Kft.-nek a szükséges festékmennyiség biztosításáért; a Nemzeti Színháznak a partnerségért; a BKK Híd és Műtárgy Osztálynak, valamint a 9. kerületi és a Fővárosi Önkormányzatoknak a kivitelezéshez szükséges engedélyekért. A csoport hivatalos pénzügyi támogatás nélkül valósította meg a projektet.

A kreatív kollektíva közel tíz év alatt meghatározó elemévé vált a budapesti (és egyben a magyar) urbánus stílusjegyek megjelenítésében - a faldekoráció mellett foglalkoznak grafikai tervezéssel és rendezvények szervezésével. A csapat tagjai kivétel nélkül az urban életstílus jeles képviselői voltak a múltban. Az évek múlásával egyre szorosabb kötődések alakultak ki a különböző tevékenységi körök között, míg végül a közös cél érdekében (hogy minél igényesebb módon fejlesszék a hazai urban kultúra megjelenéseit, eseményeit) Suppré-Neopaint név alatt egyesültek.

Munkásságuknak köszönhetően került megrendezésre a Swatch This! partysorozat, a PortfolioPoints kiállítássorozat Budapesten és Pécsett, a Write4Gold és a Meeting of Styles nemzetközi graffiti-találkozók, vagy az Art Station, ahol egy épülő metrómegálló közel kétezer négyzetméteres falfelülete került megfestésre. Sok budapesti underground szórólapot terveznek, de nekik köszönhető a jelenlegi Sziget-, az egykori RadioCafé-logó és a Csepel Royal megújult arculata is.