Gertrúd, Patrik

Benne vagyunk a Google-ben

2012.04.05. 09:03

Programkereső

Az éppen fúzió előtt álló Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria több mint kétszáz műkinccsel csatlakozott a Google Art Projecthez.

Április 3-tól összesen negyven ország 151 intézményének harmincezer műtárgyát lehet megnézni nagy felbontású digitalizált változatban a Google globális virtuális múzeumában - tavaly decemberben már beszámoltunk a Google Kulturális Intézetének terveiről, most már egy megvalósult eredményt is el lehet érni. Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a projekt budapesti bemutatóján elmondta: négy évvel ezelőtt az internetes óriáscég néhány dolgozója szabadidejében kezdett dolgozni a művészeti programon. Mostantól a megtekinthető műtárgyak mennyiségében, interaktivitásában és funkciójában is jelentősen többet nyújt a googleartproject.com.

www.googleartproject.com - pillanatfelvétel (2012. április 4.)
www.googleartproject.com - pillanatfelvétel (2012. április 4.)

A látogató kereshet művész, korszak, gyűjtemény és földrajzi hely szerint is, személyes gyűjteményeket állíthat össze és persze oszthat meg, a Street View segítségével negyvenhat múzeumban tehet virtuális sétát, illetve a videókonferencia szolgáltatásnak köszönhetően közösen is meg lehet nézni a műtárgyakat. Az MTI kérdésére Szücs György, az MNG megbízott főigazgatója és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is elmondta, hogy a műtárgy digitalizációs projekt további folytatását tervezik, mind a Google Art Projecthez hasonló virtuális gyűjtemények, mind saját honlapjaik tekintetében (az MNG festményekbe zoomoló fejlesztéséről itt olvashatnak).

www.googleartproject.com - pillanatfelvétel (2012. április 4.)
www.googleartproject.com - pillanatfelvétel (2012. április 4.)

A Szépművészeti és az MNG összevonása a tervek szerint július elsején valósul meg, az eredetileg tervezetthez képest négy hónappal később - a csúszás oka az MNG-nél feltárt több mint százmillió forintos adósságállomány. Az összevonást sok szakmabeli erősen bírálja, Csák Ferenc, az MNG korábbi igazgatója 2011. december 31-i hatállyal mondott le. Az MNG 2011. november 7-én kiadott sajtóközleményéből: "E hallatlan lépéssorozat előkészítéséről sem a Magyar Nemzeti Galériának, sem a művészettörténész szakmának nem volt tudomása. Koncepció, stratégia vagy hatástanulmányok nem előzték meg ezt a döntést. Példa nélküli egy nemzeti gyűjtemény önállóságának megszüntetése néhány hónap leforgása alatt."