Hella

Szegénység és gyöngyszemek

2012.04.17. 08:15

Programkereső

Április 19-én a Bálint Házban jótékonysági rendezvényt szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány megsegítésére.

Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű részén (a berettyóújfalui kistérségben) a mélyszegénységben, hátrányos helyzetben élő gyerekek fejlesztésének, integrációjának előmozdításán dolgozik. Céljuk, hogy a személyiségfejlesztést a művészeti képzéssel ötvözve egyre több gyereknek biztosítsanak alkotási lehetőséget, emellett alapítványi feladatként esélyegyenlőségi munkát is végeznek. Mindez a gyakorlatban rengeteg mindent jelenthet: ösztöndíjprogramot, gyógyszerkiváltást, villanyóra visszakötést, élelmiszerosztásokat, tűzifaosztást, ruha-, cipő-, iskolaszer osztást, hivatali ügyek intézését, kiskertprogramot, önkéntes munka koordinálást, iskolán kívüli gyerekprogramokat, szakköröket, kulturális programokat, kirándulásokat, táborozásokat, támogatások és felajánlások szerzését, ezek leszállításának és kiosztásának a megszervezését, társadalmi kerekasztalok szervezését vagy a szociális webshophoz kapcsolódva az asszonyok tanítását, az értékesítés megszervezését.

Igazgyöngy Alapítvány - Horváth Vivien (Bálint Ház)
Igazgyöngy Alapítvány - Horváth Vivien (Bálint Ház)

Ebben az évben anyagi forrásaik elapadásából kifolyólag komoly veszélybe került működésük, ezért a Humana Egyesület a Bálint Ház és a Katona József Színház együttműködésével jótékonysági estet szervez. A rendezvény keretében Pálos György Ali Ahogy te akarod című, az Igazgyöngy Alapítványról szóló dokumentumfilmjét is meg lehet nézni, majd a Katona színészei (Kiss Eszter, Tenki Réka és Ötvös András) az Igazgyöngy alapítójának kötetéből olvasnak fel részleteket. A helyszínen Bombera Krisztina beszélget a szerzővel, L. Ritók Nórával, aki blogot is vezet mindennapi munkájukról A nyomor széle címmel a HVG online felületén. Ezután Palya Bea, Dés András és Lamm Dávid jazz koncertjével folytatódik a program, amit a Bohemian Betyars koncertje zár. Mindemellett április 5-től 22-ig folyamatosan látható egy kiállítás az alapítvány képzésében résztvevő gyerekek képeiből a Bálint Ház Nagytermében. Ez idő alatt az információs pultnál elhelyezett perselybe lehet elhelyezni az Igazgyöngy részére felajánlott adományokat.

Igazgyöngy Alapítvány - Erdélyi Lilla (Bálint Ház)
Igazgyöngy Alapítvány - Erdélyi Lilla (Bálint Ház)

Részletes program (április 19.)

17:30- 18:45: Filmvetítés
Pálos György Ali: Ahogy te akarod (dokumentumfilm, hossz: 67 perc)
Magyarország egyik legszegényebb vidékén működik egy művészeti iskola, az Igazgyöngy. Élményalapú rajzolással töltik délutánjaikat olyan gyerekek, akik számára a jó lakás, a finom étel és a Balaton csak vágyálom. Kérdés, tükröződnek-e a rajzokon a gyerekek életkörülményei, s elválasztható-e egymástól a művészetoktatás és a szociális munka?

19:00-20:30: Felolvasóest és beszélgetés
Milyen kihívásokkal szembesül az Igazgyöngy Alapítvány munkája során, hogyan motiválhatóak a gyerekek, és miért éri meg a beléjük fektetett munka minden pillanata? Hogy fordulhat elő, hogy éhezésről, tetvességről, szegénységről és szegregált oktatásról beszélgetünk a 21. században Magyarországon?

21:00 órától: Koncertek
21:00-21:45 Palya Bea, Dés András, Lamm Dávid (jazz)
22:00-23:00 Bohemian Betyars (ska-folk-punk)