Eszter, Eliza

Fiatal fotósok Afrikában

2012.04.25. 11:50

Programkereső

Még április 28-ig lehet látni az A38 Hajón a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagjainak, Pályi Zsófiának, Várai Enikőnek és Floszmann Attilának a Ha Isten is úgy akarja című kiállítását. Az Afrikában készült fotókat a Les Frankolorés Fesztivál keretében mutatták be - a rendezvény olyan művészi ritkaságokat kínál, ahol a francia nyelv az elsődleges összekötő kapocs.

A nem régen sajtfotó díjakat is beszerző Pályi Zsófia nyolc képe Mozambik, Várai Enikő kilenc felvétele Tunézia, Floszmann Attila húsz fotója pedig Líbia hangulatát mutatja be - a képek mind színesek, de eltérő alkotói látásmóddal és technikával készültek. Trembeczki Péter, az FFS titkára megjegyezte, hogy a kiállításnak nem az a célja, hogy földrajzilag és társadalmilag mutassa be az országokat, hanem az, hogy az alkotók afrikai utazásainak szubjektív élményét tárja az európai közönség elé. Véleménye szerint a média a fekete kontinenst általában egysíkúan, a közismert "szafari-bohózat-nomád" törzsi történéseken keresztül mutatja be. Kiemelte, hogy Floszmann Attila a nagy médiafigyelemmel kísért líbiai háború után műszaki kamerájával járta a lepusztult vidéket, Pályi Zsófia riporteri szemmel fordult a mozambiki vidékhez és emberekhez, Várai Enikő képei pedig Tunézia tájairól és lakóiról elmélkednek.

Frankolorés Fesztivál: Ha Isten is úgy akarja kiállítás - A38 Hajó (Pályi Zsófia, Várai Enikő, Floszmann Attila - FFS
Frankolorés Fesztivál: Ha Isten is úgy akarja kiállítás - A38 Hajó (Pályi Zsófia, Várai Enikő, Floszmann Attila - FFS

A megnyitón a nyugat-afrikai Burkina Fasóból érkezett fiatal drámaíró, Aristide Tarnagda Vörös föld (Terre Rouge) című művéből Csorba Sándorral, a Théatre du Jour társulat tagjával közösen olvasta fel a dialógusokat két nyelven, franciául és magyarul. Az estét a magyar Peca zenekar és a marokkói Said Tichiti koncertje zárta. A Frankolorés Fesztivált 2004-ben alapították, egy irodalmi-színházi projektből nőtte ki magát sok műfajú eseménnyé. "Meggyőződésünk, hogy az afrikai kortárs dráma őszinte, nyers hangvétele olyan izgalmas, friss tartalmakat rejt, amelyeket érdemes a hazai közönségnek bemutatni. Ennek jegyében jelenik meg áprilisban magyarul az elefántcsontparti Koffi Kwahulé két színműve, a Sörfőzde (Brasserie) és Big-Shoot a L'Harmattan Kiadó gondozásában" - jegyezte meg még Trembeczki.

A 2011-es sajtófotó díjakról galériástul itt, az FFS egy nemrégen befejezett projekjéről pedig itt lehet olvasni.