Eszter, Eliza

Cseh design régizene mellé

2012.04.27. 08:07

Programkereső

A Prónay-kastélyban, egy műemlék templomban és a Legéndi Kastélyban megrendeztt ProArtFesten, vagyis Pünkösdi Régizene Fesztiválon május 25-től a cseh Ondřej Oliva szobrászművész kisplasztikai kiállítását is meg lehet majd nézni.

Ondřej Oliva a Prágai Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán 2010-ben végzett Jaroslav Róna festő- és szobrászművész egyik első tanítványaként. 24 évesen mutatkozott be először, Spanyolországban a "sympozia I semana del marmol" szimpóziumon. Ondřej az utóbbi években rendszeres meghívottja csoportos kiállításoknak és már négy önálló kiállítása volt és második helyezést ért el egy versenyen, amelyet Černošice város kútjára írtak ki.

Ondřej Oliva - ProArtFest
Ondřej Oliva - ProArtFest

Jellegzetes egyedi technikával készített műveit jól ismeri a közönség - munkájára jellemző, hogy komoly analízis iróniával és játékossággal párosul, modern és ötletes dizájn megoldásokra koncentrál. Gourmet című kiállítására Oliva készített például egy két méteres hús és villa szobrot is a vegetáriánusok tiszteletére, a gourmet világot kombinálva a technika, kultúra és kortárs életstílus világával. Egyedi formájú szobrait szívesen mutatja be új kontextusokban, legutóbb például a Semily vízerőműben.

Ondřej Oliva - ProArtFest
Ondřej Oliva - ProArtFest

"Általánosságban olyan vizuálisan izgalmas és attraktív alkotásokat szeretek létrehozni, amelyek formájukban és tartalmukban egyaránt értelmezhetőek bárki számára. Ezért van az, hogy a választott témáim általában a mindennapi életből indulnak ki; így a látogatók könnyen saját élményeikre tudják kivetíteni azokat." (Ondřej Oliva)