Emil, Csanád

Magyar kiállítások a Biennálé első napjától

2012.04.27. 12:06

Programkereső

Albert Ádám Never Take a Trip Alone címmel térinstallációt mutat be, egy berlini magyar művészcsoport, a Feles Mátéból és Ulbert Ádámból álló Khimaira Künstlergruppe pedig a The Planet as the Festival című munkáját állítja ki április 27-től a Collegium Hungaricum Berlinben.

A berlini Biennále sokszor társadalmi kérdéseket feszegető, kísérletező projekteket mutat be - az idén július elsejéig tartó 7. Berlin Biennále kortárs képzőművészeti fesztivál társkurátora ennek a hagyománynak a jegyében a Vojna (Háború) orosz akcionista művészcsoport (ők voltak azok, akik Palotafordulat címmel felborítottak több rendőrautót a szentpétervári Ermitázs előtti Palota téren).

Albert Ádám: Never Take a Trip Alone (7. Berlin Biennálé) forrás: mke.hu
Albert Ádám: Never Take a Trip Alone (7. Berlin Biennálé) forrás: mke.hu

A fő kurátor, Artur Żmijewski lengyel képzőművész vezetésével állították össze a programot. Łukasz Surowiec lengyel művész példáué a Berlin-Birkenau című akció keretében az auschwitz-birkenaui náci haláltábor területéről származó nyírfacsemetéket ültet szerte a városban (a Birke szó magyarul nyírfát jelent), Martin Zet cseh művész pedig Thilo Sarrazin nagy botrányt kavart és sokak szerint rasszista nézeteket kifejtő, Németország felszámolja magát (Deutschland schafft sich ab) című könyvének példányaiból készít installációt, majd a köteteket újrahasznosítja.

Egy másik projektet a CHB támogatásával készíti elő az Európai Roma Kulturális Alapítvány. A kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy a német törvényhozás alsóházának épülete, a Reichstag tőszomszédságában hosszú évek óta befejezetlenül áll a nemzetiszocialista rezsim alatt meggyilkolt szintik (főleg Németországban, de itthon is élő kisebb roma-népcsoport) és romák előtt tisztelgő emlékmű - az akció júniusban lesz.

Feles Máté, Ulbert Ádám - Khimaira Künstlergruppe: The Planet as the Festival (7. Berlin Biennálé) forrás: facebbok.com
Feles Máté, Ulbert Ádám - Khimaira Künstlergruppe: The Planet as the Festival (7. Berlin Biennálé) forrás: facebbok.com

A CHB a Biennále első napjára, április 27-re is időzített programokat, a Berlin központjában működő kulturális intézetben pénteken két kiállítást nyitnak meg. Albert Ádám Never Take a Trip Alone (Sose utazz egyedül) címmel térinstallációt mutat be: a művész két 19. századi német nagyság, Alexander von Humboldt földrajztudós és Johann Wolfgang Goethe költő kapcsolatát vizsgálja a látás történetének metafizikai összefüggéseit feszegetve, többek között két kukucskáló doboz segítségével, amikbe belenézve Humboldt és Goethe dolgozószobája tárul fel - mondta az MTI-nek Petró Zsuzsanna kurátor, a CHB munkatársa.

A másik kiállítás egy berlini magyar művészcsoport, a Feles Máté és Ulbert Ádám alkotta Khimaira Künstlergruppe installációja The Planet as the Festival (A bolgyó mint fesztivál) címmel. Az Ettore Sottsass olasz formatervező munkáit idéző, természetes és mesterséges anyagokból készült, építkezési hulladékot is újrahasznosító alkotásban a "meleg, lélegző, valamint taszítóan mesterséges anyagok és ellentmondó vizuális elemek egymás mellé állításával egy élhető, belakható tér jön létre, amelyet a látogatók nemcsak megtekinthetnek, hanem használatba is vehetnek" - mondta Petró Zsuzsanna. Hozzátette: a "funkció és vizuális üzenet ellentéte rést üt a hagyományos befogadói tapasztalaton, és egy új, aktív, kollektív műélményt tesz lehetővé".