Klaudia

Cékl'art 2012: I-dentity

2012.04.28. 08:04

Programkereső

A Cékl'art képző- és iparművészeti mustra idén május 5. és 13. között a Gozsdu-udvarban az identitás fogalmát járja körbe. A kiállítók pályázat útján kerültek be, a kezdeményezés célja a fiatal alkotók támogatása.

A 2006-ban született projekt mögött Nyulasi Lili és Szenoner Noémi állnak, az ő munkájukat segíti idén Gottfried Juli és Surányi Anita. Most már több olyan projekt is működik itthon, ami a pályakezdő művészeket támogatja profi hátérrel, a Cékl'art volt az egyik első. A történet a Bálint Házban indult - körülbelül egy időben szervezett itt kiállítást fiatal alkotók munkáiból Noémi és mutatott be pályakezdő tervezőket egy divatbemutatón Lili. Rájöttek, hogy a céljuk és a közönségük is körülbelül ugyanaz, úgyhogy elkezdtek együtt dolgozni, kombinálva a területeket. Az elmúlt évek alatt a kiállítás fejlődött, kiszélesedett, a képző-és iparművészet mellett befogad videót, színházat, vagy éppen DJ-t keresztez csellistával. Több százan járnak el a megnyitókra és a Cékl'art év közben is részt vesz művészeti eseményeken. Mivel már 2006 óta működik, sok visszatérő, már nem pályakezdő alkotó is jelentkezik, de évről évre többségben vannak az újak. A szervezők már egy ideje tervezték azt is, hogy ismert alkotókat hívjanak meg, így idén Kis Róka Csaba munkáit lehet látni a kiállításon.

A minden évben tavasszal nyíló mustrát egy téli nyílt pályázat előzi meg - ebben általában egy hívószóra, sokszor aktuális társadalmi jelenségek tematikájára kell reagálniuk az alkotóknak, kifejezetten ilyen volt például 2009-ben az Áll a bál!, vagy tavaly a Hungarian Beauty. A beérkező munkákat (idén 108-an jelentkeztek) egy szakmai zsűri bírálja el. Ennek tagjai 2012-ben Rényi András, az ELTE Művészettörténeti Intézet vezetője; Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria kurátora; Nagy Edina, műkritikus, esztéta és Erdélyi Gábor, festő. A hívószó 2012-ben az I-dentitiy, vagyis identitás - a téma kapcsán a Cékl'art a Haver Alapítvánnyal is együtt dolgozik. Ők egy informális oktatással foglalkozó, önkéntesekből álló alapítvány, a tolerancia és a kultúrák közötti párbeszéd jegyében szerveznek főleg beszélgetős programokat középiskolásoknak, egyetemistáknak - a Gozsdu-udvarban tartanak majd műhelyfoglalkozásokat, május 7. és 11. között 14:00 órától. A kiállítást Sugár János nyitja meg.

Cékl'art 2011 - Hungarian Beauty
Cékl'art 2011 - Hungarian Beauty