Fábián, Sebestyén

Kiállítások toronyban

2012.05.04. 10:10

Programkereső

Újra látogatható az idén 101 éves Margitszigeti Víztorony, ami május 2-től vetített képzőművészeti és fotótárlatokkal kiállítóhelyként és körpanorámás kilátóként is üzemel.

A torony pótolhatatlan adottsága a fővárosnak, a Margitsziget jelképe - mondta el az épületet újra megnyitó Tarlós István főpolgármester. Hozzátette, hogy a hazai vasbeton-építészet egyik első emlékének számító víztorony kívülről ugyan felújításra szorul, de fel sem merült a főváros vezetésében, hogy emiatt megváljon az épülettől. Bán Teodóra, a víztornyot üzemeltető Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a műemlék épületben most harmincöt projektort helyeztek el, ezek összesen egy óra időtartamban három kiállítást vetítenek a belső falakra.

Víztorony, Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Víztorony, Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A földszinten Kovács Ferenc programozó animációs képei, az első emeleten Mervai Márk margitszigeti és budapesti fotói láthatók, míg a második szinten Jankovics Marcell Az ember tragédiája és Ének a csodaszarvasról című animációs filmjeinek képeit tekintheti meg a közönség. Az erkélyek szintjén, a sziget fái felett 360 fokos kilátás nyílik Budapestre. Bán Teodóra az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítások a szezon végéig tekinthetők meg. Mint az ügyvezető megjegyezte, tervei szerint a víztorony felső részén, a víztartály helyén, csaknem negyven méter magasságban a jövőben kávézó üzemel majd, ennek megvalósításához a Szabad Tér Színház várja a látogatók adományait is.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon idén a Budapesti Nyári Fesztivál keretében közel száz program, ősbemutatók, külföldi és vidéki társulatok előadásai, családi programok várják a nézőket. A Víztorony a Jazzy Tower koncertek és latintánc-estek helyszíne is lesz.