Béla

Készíts kortárs retikült!

2012.05.07. 09:08

Programkereső

A Muzsikus Rádió egy összművészeti, Mary Poppins-féle, mindent bele táska elkészítésére írt ki pályázatot profik és amatőrök számára is - a terveket július 15-ig lehet leadni. Hogy hogyan is néz ki egy kortárs retikül, azt a Várfok Galériában lehet majd megnézni.

A Muzsikus Rádió pártolja és támogatja a fiatal alkotókat a zene mellett más művészeti ágakban is, a Kortárs Retikül című műsorban minden hónapban bemutatkozik egy fiatal tehetség. Most a design területén írt ki pályázatot a rádió (elérhető itt): egy olyan táskát keresnek a szervezők, amiben elfér mindenféle művészeti ág, a festészet, a zene, az irodalom, a design és persze a divat is.

Kortárs Retikül pályázat, zsűri (Várfok Galéria)
Kortárs Retikül pályázat, zsűri (Várfok Galéria)

A pályázatra egyrészt profi tervezőket keresnek, hogy segítsék karrierjük indulását: a kezdeti lépéseknél a divat, a design és a média területén tapasztalt emberek támogatását adnák. Másrészt olyan amatőr jelentkezőket is várnak, akikben rejtett tehetség és veleszületett érzék van a tervezés és divat irányában - ők megmutathatják így munkáikat nagy közönség előtt. Az elküldött terveket esztétikai, művészeti, technikai szempontjából zsűri bírálja el.

Azzal, hogy a Várfok Galéria a Kortárs Retikül pályázat mögé állt, arra szeretné ösztönözni a pályázókat, hogy minél kvalitásosabb, izgalmas terveket és pályamunkákat nyújtsanak be, ezzel is erősítve a kortárs művészet elismerését.  A hely idén ünnepelni 22. születésnapját, több szerkezeti átalakulásokon ment már keresztül. Ma egy majdnem háromszáz négyzetméteres térrel, egy Project Roommal és egy szabadtéri kiállítóhellyel, a Galéria19-el várja a látogatókat. A galéria fontosnak tartja a fiatal vagy nem ismert, tehetséges alkotók támogatását is - a 2007 és 2012 között működő Spiritusz Galériát külön erre a célra hozta létre.

Kortárs Retikül pályázat, Kovács Krisztina művészettörténész (Várfok Galéria)
Kortárs Retikül pályázat, Kovács Krisztina művészettörténész (Várfok Galéria)

A Várfok zárt művészkörrel dolgozik együtt, akik között a magyar kortárs művészet klasszikusain (például Nádler István, El Kazovszkij, Szirtes János) és fiatalabb alkotóin (például Herman Levente, Győrffy László, Hollós Ádám) kívül neves külföldi művészek (többek közörr a világhírű Françoise Gilot vagy az osztrák Martin C. Herbst) és 2012-től fotográfusok (Korniss Péter, Misetics Mátyás) is a tagjai. Munkáikat havi rendszerességgel mutatja be termeiben, képviselő őket hazai és külföldi művészeti vásárokat és intézményekben.

A Kortárs retikül pályázat zsűrijének tagjai: Pick Róbert, rádióvezető (Muzsikus Rádió); Joó Beatrix, divattervező (Sentiments márka); Görög Zita, modell és színésznő; Ullmann Mónika, színésznő; Gereben Zita, énekesnő; Sárossy Zsuzsanna, iparművész designer menedzser, a FISE elnökségi tagja; Kovács Krisztina, művészettörténész (Várfok Galéria); Tobak Viktória, az Elitemagazin.hu főszerkesztője; Némethy Nerella, divattervező (La Nerella); Dr. Tóth Frank, 256-szoros válogatott vízilabdázó, 2011-es év karitatív sportolója; Kosaras Renáta, képzőművész, a Kortárs Retikül műsor vezetője (Muzsikus Rádió)