Konrád

Ártatlanság Múzeuma Isztambulban

2012.05.14. 16:47

Programkereső

Április végén nyílt meg az Orhan Pamuk Nobel-díjas török író azonos című regényéről elnevezett emlékház.

A nagyközönség április 28-tól látogathatja a házat, amely az intézmény honlapján olvasható tájékoztatás szerint "a könyv elolvasása nélkül is élvezhető, miként a könyv is élvezhető a múzeum megtekintése nélkül". Tavaly magyarul is megjelent könyvében a Nobel-díjas író egy beteljesületlen szerelem ürügyén örökíti meg Isztambul egy újabb arcát, regényének cselekményt saját fiatalságának időszakába helyezve. A múzeumban Orhan Pamuk fiatalkorának, a '70-es, '80-as éveknek a hétköznapi tárgyait, a 2008-as regényben fontos szerepet játszó, a szerző által személyesen összegyűjtött tárgyakat mutatják be a közönségnek, köztük buszjegyet, étkészletet, fotókat, újságokat, cigarettákat és konzervdobozt is.

Orhan Pamuk
Orhan Pamuk

A házat az író maga vásárolta és német építészek segítségével alakította át, alapítványok támogatásával. A Beyoglu negyedben álló négyemeletes múzeumnak (Masumiyet Müzesi) eredetileg már 2010-re el kellett volna készülnie, amikor Isztambul volt Európa egyik kulturális fővárosa.

Orhan Pamuk az első török íróként nyerte el 2006-ban az irodalmi Nobel-díjat. Az Ártatlanság Múzeumát magyarul az Ulpius-ház Kiadó jelentette meg 2011-ben. A regény 648. oldalán szerepel egy belépőjegy, amellyel a múzeum ingyen látogatható.