Béla

Random, fürdő, privát

2012.05.15. 08:46

Programkereső

A Mai Manó Házban június 17-ig lehet elmerülni kortárs vagy a Miniszterek gatyában című kiállítás századfordulón készült fotóiban. Fülig.

Az André Kertész teremben az idei RANDOM-on huszonhárom fotós száznegyvennégy munkáját lehet látni. A sorozat öt éven keresztül évente megvalósuló kiállítással szeretne keresztmetszeti képet adni a 21. század elején a kortárs magyar fotográfiáról, az új irányokról és felfedező utakról. A 2012-es anyag a mai magyar fotó két jelentős alkotói bázisára épül: a Magyar Fotóművészek Szövetsége negyvenöt év alatti tagjaira és az FFS (Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója) művészeire. A válogatáson olyan képeket lehet látni, melyek amúgy nem illeszkednek a fotósok korábbi munkáihoz.

Kiállít: Borsay Márti, Darab Zsuzsa, Fiala De Gábor, Galyasi Géza Attila, Hermann Gábor, Kaulics Viola, Kádár Levente, Károly Sándor Áron, Kolozsi Beáta, Móró Máté, Mucsy Szilvia, Piti Marcell, Rapi Mariann, Sárközi Péter, Somogyi Márk, Sprenc Balázs, Szabó Benke Róbert, Szami, Telek Balázs, Varga Tamás, Vargha Márk Péter, Vedres Ágnes és Zselinsky Miroslav.

Random (Mai Manó)
Random (Mai Manó)

Hermann Ildi NHL és Horváth M. Judit Privát Képek című kiállításáról Csizek Gabriella kurátor azt írja, a bemutatott fotósorozatok egy nem mindennapi helyzet képnaplói. "Vannak olyan pillanatok az életünkben, amelyekre ha van egyáltalán módunk visszatekinteni, akkor azok egy új időszámítás kezdetét jelentik. Lehetnek ezek örömből fakadóak és olyanok is, amelyek az üres döbbenet okán azok. A képek a betegség meglétének feldolgozása és a kezelés, illetve a gyógyulás folyamatának nyomon követése kapcsán szívbemarkolóan erősek. Az önmegmutatás kérdése és a bármikor veled is megtörténhet érzése hatja át a munkákat. Két alkotó, két nő a fotográfiaeszközeivel teszi láthatóvá az érthetetlent."

A Kismanó Galéria és Könyvesboltban Kincses Károly fotómuzeológus munkájának eredményeként egy úszómester képeit lehet megcsodálni, aki a maga leleményével örökítette meg az utókornak többek között Karinthy Frigyest, Heltai Jenőt, Klebelsberg Kunót, Apponyi Albertet, Tolnay Klárit és Alpár Gittát. Pusztai Sándor képeiről Kincses azt mondja: "... nem a voyeur fényképészteljesítménye a legfigyelemreméltóbb ebben az egészben, hanem az a nagyon egységes, nagyon érdekes végeredmény, mely egy speciális metszetét adja a Gellért- és a Széchenyi-fürdőkben a két világháború között megfordult arisztokratáknak, politikusoknak, művészeknek".

Miniszterek gatyában - Karinthy Frigyes (Mai Manó Ház)
Miniszterek gatyában - Karinthy Frigyes (Mai Manó Ház)