Klaudia

Több mint ezer meztelen pózoló

2012.05.16. 11:07

Programkereső

Spencer Tunick újra vetkőztet - az amerikai fotós most a Müncheni Ünnepi Játékok megnyitója alkalmából szervez tömeges aktfotózást. Hasonló megmozdulásai voltak már a sydneyi operaháznál és a Holt-tengernél is, 1994 óta körülbelül hetven hasonló installációt fotózott világszerte.

Tunick projektjének részeként több mint ezer ember pózol majd ruhátlanul a Nationaltheater előtt és a bajor főváros más pontjain a fesztivál június 23-i és 24-i nyitó hétvégéjén. "Tunick is in Munich, macht Euch nackig (Tunick Münchenben van, vetkőzzetek!)" felhívással buzdította a helyieket a fotós, akit most Richard Wagner zeneműve, A Nibelung gyűrűje ihletett meg. Az idei operafesztivál középpontjában a Ring áll, az ünnepi játékok a tetralógia utolsó darabjával, Az istenek alkonya című darab premierjével ér véget június 30-án.

Spencer Tunick installációja - Mexico City, Zócalo, 2007
Spencer Tunick installációja - Mexico City, Zócalo, 2007

Tunick és a fesztiválszervezők a Bajor Állami Operaház weboldalán, a www.staatsoper.de portálon várják azok jelentkezését, akik részt akarnak venni a tömeges aktfotózásban. "... Diákok, zenészek, könyvtárosok, kőművesek, gyertek és pózoljatok nekem" - írja Tunick, de mindez csak 18 éven felülieknek szól. Nikolaus Bachler, a Bajor Állami Opera intendánsa örül, hogy az amerikai fotós ezúttal Münchenben dolgozik. Szerinte Andreas Kriegenburg rendező az ének mellett a szereplők testének használatára is nagy hangsúlyt fektet, így Tunick installációja érdekes párhuzamot fog jelenteni a játékokon. Spencer Tunick korábban is dolgozott már Németországban: 2006-ban Düsseldorfban fotózott meztelen embertömeget.

Az Egyesült Államokban, New York államban (Orange County, Middletown) született 1967-ben, majd 1988-ban szerzett BA diplomát az Emerson College-ben. Négy évvel később kezdte dokumentálni fotón és filmen a New York-i köztereken lévő meztelen embereket. Karrierjében a fordulatot az ENSZ székháza előtti fotózás jelentette Manhattanben, itt még csak 28-an álltak a kamerája elé. Tunick azóta is járja a világot és fotózza a kedvéért levetkőző tömegeket. 2007-ben például új rekordot felállítva körülbelül 18 ezer embert győzött meg a művészetért való meztelenkedés nemes céljából - a különböző nemű és korú modelleket Mexico City főterén, a Zócalon fotózta le.